[圖] 有趣一問: 撞爛停車場出閘條欄桿要賠3萬5? 個賠償額係點定出嚟㗎?

178 回覆
8 Like 317 Dislike

其實之前都有個疑問: 停車場出閘條欄桿,撞爛要賠5千,係點定出嚟?點知呢張相仲誇,撞爛條欄桿要賠3萬5

其實呢d賠償額係點定出嚟㗎?
名牌手袋啲價點定出嚟?
撞完叫停車場出張單咪知lo
淘寶舊幾2舊水有條
其實唔關事,可以唔賠,最終入小額錢債等官判
張單:

欄桿-------$35,000
成本200
人工34800
唔賠可以呀
管理公司咪即刻報警要求追究
輕鬆老不
咁即係欄桿上面嘅賠償價其實係唔撚洗理佢?
任佢定,最後睇邊個口大
其實你撞爛停車場嘅嘢,講緊嘅係賠償俾停車場,最多係賠錢?
撞爛好多手尾跟
又要拆舊果條
訂新/安裝工程同測試有排搞
停車場可能冇得開
你撞爛啲嘢, 唔理係乜, 你點都係要賠俾架喇
唔肯俾和解金(賠償金), 咁咪報警
報得警就實告得入老不, 然後車場入稟, 你都係要賠

然後拎晒文件出嚟:
之前整閘嗰張單
判頭嘅整閘報價
仲有你拖住唔賠錢引致嘅行政成本同inconvenience
埋單隨時過埋35k
你撞爛左佢緊係當你水魚咁劏啦直接訂貨換新機
個閘壞左咪搵收費處職員坐櫈仔
法律角度點睇?
1. 如果閘口冇寫明,出閘先有寫咁仲有冇用?
2. 如果閘口有寫,我見到唔認同係咪可以原地走人?
撞爛停車場出閘條欄桿的賠償額取決於多個因素,例如停車場的規定、事故的性質和嚴重程度、損壞的範圍和程度、以及所在地區的法律法規等等。一般來說,停車場會有明確的賠償標準和程序,如果有人不小心撞壞了停車場的閘條欄桿,需要按照停車場的規定進行賠償。

有些停車場可能會要求賠償一定的金額,比如你提到的3萬5,這可能是該停車場設定的賠償標準。但是,這個賠償金額是否合理,還需要根據實際情況進行判斷。如果你不同意賠償金額,可以和停車場協商或者申請相關機構進行仲裁。

總之,撞壞停車場的閘條欄桿後,需要根據停車場的規定進行賠償,具體賠償金額則需要根據實際情況進行判斷。
如果硬係要計都計到既
當你今日撞即call維修最快3日黎到咁計
廠商到場評估費
個閘D零件費
維修個人工費
冇左個閘要增加人手做24小時人肉欄桿
除左個零件費
其他全部費用任佢吹/夾埋個廠出單"實報實銷"

你講一大堆理據,講到即場賠3萬5係好合理嘅事情,但係出面好多停車場標明,撞爛條 欄桿,你只係需要陪5千,如果你覺得賠3萬5係合理,咁其他停車場叫你賠5千咪好抵?
其實應該問多句: 佢標3萬5,就要賠3萬5,咁如果佢標350萬,我撞爛咗條欄杆,係咪真係要賠350萬㗎?
你咁得閒咪同人地玩法律程序囉
到時人地公司搵報價一項項item拆比咁入再等個官批
學上面D人咁講
好多野冇得量化
人地玩野話你整爛佢野影響到停車場D月租時租claim鳩你唔知得唔得呢
其實我平時好多時都會泊停車場,大部分見到寫話要賠嘅金額通常都係5千,唔知由幾時開始大家覺得賠3萬5係合理
其實買+裝呢款摺起嘅欄桿大概幾錢?
佢呢隻多一摺, 成本就真係重過普通一碌過嗰啲嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞