其實點解Tesla特別易出意外?

90 回覆
6 Like 24 Dislike
其實主動嘅assist分分鐘仲危險
以lane keep assist為例
佢啟動嗰陣個司機要考慮埋架車個判斷啱唔啱
多樣嘢諗
我用過 lane assist,發覺無咩用,尤其去到整路嘅 freeway,試過行錯隔離線,我要介入修正。
其實係因為tesla得幾個model, 而且係最普及嘅電車,所以先覺得佢特別多撞車
我成日都見到啲holiday driver 揸架box car/ 細車炒,又唔見有報
其實揸車suppose 就要專心,而家就越整越多野嚟take away 大家個 attention
錯既唔係部車係揸個班
個個因為部車有assist 以為自己好撚好技術
跟住少少突發情況就控制唔到炒車
班友完全唔知自己手車幾撚屎
佢一放電門個感覺已經好似其他車踩左輕至中剎掣咁。但當然個regen level係有得set
其實有無電車好似油車咁,個落差無咁大?我覺得brake 始終都係靠自己踩好
Tesla都係可以/要自己踩brake喎
不過係唔知點解硬係見好多teslun炒車片炒到好似冇踩到brake咁啫
所以大家懷疑係前雪藏牌teslun+ one pedal driving 呢個絕世combo出事
本身好多人都亂嚟,自從Tesla出咗平民版後,多咗勁多賤種揸,佢哋有不知名嘅優越感
一架仆街
另一架仆街兼on9
以前30萬只係買到架0-100起碼8秒嘅車
呢班人點亂黎都唔會太大影響
而家下下4秒極
直頭馬路核彈
你睇佢腦細點管twitter,再將個情況apply落 tesla到就會明
7秒既Model Y SR依家係主流,
之後應該會好啲既
我以前都會揸快,而家喺美國揸freeway 最快都係揸 70 miles,見住啲亞裔阿嬸司機揸部tesla 下下爆8, 90 cls
電車放腳當dup咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞