[本地足球] 2022/23 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (76)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
每年得一次嘅終極一戰都話悶oon9
仲要唔係一定年年有
不過唔計黑哨

理文都係抵死
大半隊雞得
保羅啦 風水龍黎
下下柒完都自我救贖到
【大專女足】城大三球淨勝理大 兩主將旺角場寫大專完美結局
https://www.sportsroad.hk/archives/407880

【體路專訊】大專盃足球賽決賽日今日(18日)在旺角大球場上演,率先舉行的女子組決賽由衛冕的香港城市大學迎戰香港理工大學。球隊人數處劣勢的城大僅1分鐘就由曾浩恩打開紀錄,及後再助攻隊長李穎欣建功,加上黃子盈換邊後「埋齋」,最終以3:0大勝有多名港腳坐鎮的理大。兩名即將畢業的城大主將坦言,為自己的大專生涯寫下完美結局。

...

城大隊長李穎欣坦言今次決賽的感受極深,因為對手理大的實力人腳都非常好:「但因為這個原因,我們更特意努力去加操,我也很欣賞隊友有這份堅毅不屈的精神。雖然她們每個人個人能力都強,但我們贏在這份精神,而且默契比對方都好。」最後一年出戰大專,以隊長身份捧盃之餘更在決賽入波,她亦直言為大專生涯寫下完美句號:「更沒有想過能在旺角場踢比賽,因為之前疫情關係,少有朋友可以來支持我們,終於第一年(大專)踏足旺角場,很開心很圓滿。」李穎欣希望能以今屆為開始,未來的大專女足繼續安排在旺角場上演,令更多人關注女子足球。

交出入球助攻各一的曾浩恩同樣今年畢業,坦言賽果寫下圓滿結局。雖然球隊人數比理大少,但她認為不為球隊造成劣勢:「因為『波係圓嘅』,教練賽前都有說希望我們每人跑多步,加上針對性有紀律防守就會找到機會。」不過球隊有六人即將畢業,曾浩恩希望來年師妹有足夠人數參加大專盃:「因為球隊的氣氛其實很好,很多舊生都有來支持我們,希望夠人開波,而且享受足球就足夠。」
再下季港超無得踢亞冠 件件都未必搵到勁外援返黎
傑理終極一戰都真係未試過
啲球員嘅潛質流走哂,冇計
劉臭閪一手搞到最後果日無左幾千觀眾
球會無左幾十萬係唔係你賠
打四後防 左右閘出paco 同嘉耀
嘉耀個埸今季好似第一次右閘 佢防守唔得啦 本身打開進攻
paco 由出道到而家都覺得佢防守麻麻 打返左翼好啲
成條後防左右閘新 所以係咁輸兩邊D波
WW
洛9
加圍欄
獅子山下體現

燁留後備ok
防守唔得打翼?梗係練多啲閘啦,Paco打翼先係冇撚用
你話賽程唔係足總做馬我死都唔信
聽日傑志都失分咪有終極一戰
光頭同迪高
燁轉行算啦
唔該終生停佢賽
支持聽日傑志for the good of Hong Kong
編賽期係咁編都好正路既
每隊都想有D多人入場收多D入場費架
啱啊,又唔見謝朗有呢個問題
其實係因為足總想要FIFA筆錢先搞VAR
係喎 咁加埋列老
咪係 咁都好嘈 咁都有得屌足總
宜家無洗睇 係咪要多謝晃閪啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞