其實拍拖另一半係咪一定要係soulmate?

261 回覆
854 Like 41 Dislike
搵蘇眉先至係真愛,同埋蘇眉其實可以培養,我諗好多人唔明,但靈魂共振先可以同步長久目標一致。假設你係蘇眉魚但愛上一條錦鯉就注定失敗死亡,因為咸水魚係淡水河生存唔到,反之亦然,海鳥跟魚相愛,只是一場意外
蘇眉清蒸幾好食
呢句好岩
lm
roommate都咁難搵啦
LOLLL最後
真 好嘅roommate 都難揾到登天
我諗有相當大一部分係「身不由己mate」
我咁睇soulmate
係因為相似所以易有共鳴
另一方面都因相似所以會有衝突嘅人
最終係一種學習過程
兩個都從自己面對另一個自己嘅關係中反省並且成長

通常各方面基礎價值觀夾先會係soulmate
再加上相似所以會互相理解嘅言行
然後慢慢再有累積嘅默契
另一方面大家又可能有同樣嘅缺點
所以會有衝突
有人就會因為呢樣嘢而覺得同互補嘅人一齊更好
但性格互補嘅人
基礎價值觀唔一樣嘅可能性比較大
引起嘅衝突可能仲難解決過相似嘅人之間嘅衝突
而且價值觀問題又冇對錯之分

而衝突都有佢存在價值
之前睇過一條片 介紹本書
講人點解要戀愛 親密關係嘅意義係邊
其實係因為我哋係一段親密關係當中
先可能會察覺自己一直冇發現嘅不安全感同黑暗個面
例如控制慾 佔有慾 可怕嘅幻想
同朋友定屋企人都未必會親密到會察覺自己有呢啲面向
只有發現同了解自己呢啲面向並正視
先可以慢慢改正
可能呢段因為咁比人飛 下一段會改正做得更好

衝突都同理 特別係同相似嘅人有衝突
當你意識到就會明白自己嘅缺點係幾咁難頂
soulmate可能也只是表現出來給你看的。只是因為她比較會談戀愛,性格好,而且是情場老手,但一樣可以是很物質的。但凡你給不到她想要的物質,她也可以跟其他人而去
夾得埋 可以一齊生活到 可以一齊行落去 就得
甚至未必一定係最愛 甚至你知道呢個人只不過係一個伴侶
另一半不一定等於愛人
而且工作後,很多東西就變得很複雜,比如對方的債務、家境、工作收入方面的問題,不是一個共同愛好一致就能說一直走下去。更多的是一個妥協的平衡點,類似一種成年人之間的利益交換,過度追求相似會出現找不到人的情況(就算你的pool非常大)
邊有咁好彩
起碼我幾次都唔係
並不是拍拖的另一半一定要是soulmate。 每個人對於愛情和關係的理解和需求是不同的,有些人可能更注重靈魂的契合和精神上的共鳴,而有些人可能更注重性格的互補和相處的融洽。

在選擇拍拖的另一半時,應該根據自己的需求和價值觀來確定選擇的標準。 如果你更注重靈魂的契合和精神上的共鳴,可以尋找那些有共同興趣、價值觀念相似、思想上互相理解的人;如果你更注重性格的互補和相處的融洽,可以尋找那些與自己性格互補、相處愉快的人。

最重要的是,選擇一個拍拖的另一半,應該是基於互相尊重、信任和理解的基礎上,建立起健康、穩定和愉快的關係。
有一個人
同佢相處唔會無野講
亦都覺得就算無野講 都會舒服
同你所講嘅一樣
生活都好夾
但就係無愛情嘅感覺
所以一齊左之後係無特別好開心 但就好少會唔開心

另一個人
所有野 睇法都好唔同 但傾談後會有共識
同佢經歷嘅一切都好新鮮好新奇
有時會無所不談 但又會好多時無咩講
不過無野講都唔會唔舒服
愛情嘅感覺都好強烈 一齊會好開心 但都會有好失落嘅時候

咁邊一個你會覺得係soulmate呢?
如果要揀一個做男朋友/另一半 女仔通常會揀邊個
能成為密友大概總帶著愛
如果佢真係你soulmate 自己會行埋嚟
Mate 喎
好視乎當時人追求咩生活⋯

前者係一個搭伙過生活嘅人,正如你面對朋友都係賓賓有禮,不溫不火。

後者正正因為有愛,先會牽動到好多情緒。愛情嘅甜會讓人充滿力量,苦會讓人感覺真真切切咁活著。
另一半話前任係soulmate
仲話soulmate唔代表要一齊
可以俾咩反應?

呢種講法仲要聽過好多人講
作為現任到底係咪要大方回應
「哦係啊恭喜你哋搵到彼此喎」
同男朋友相處嘅情況同你一樣
但係麻煩位係身邊so-called soulmates嘅都係異性
有時男朋友會介意
你係拎嚟屌
師兄,講得好啱
不過以我理解呢一種情況啊,係Twin flame多個soul mate
因為soul mate可以係同自己性格好接近嘅人而變得關係密切
但係twin flame就係你本身嘅另一邊mirror, 就好似黑同白,鴛鴦,或者就係你本人嘅陰暗面。
最特別嘅一樣嘢係soulmate可以有好多個,但係twin flame你只會係你人生出現只有一個。
配合返師兄所講喺twin flame 身上可以睇到自己有幾難頂或者缺點
咁要睇你個soulmate既定義係點啦
如果條件好緊真心份份中一世都單身
世界咁大都好難搵到exactly 既soulmate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞