其實拍拖另一半係咪一定要係soulmate?

261 回覆
854 Like 41 Dislike
我諗好多人都未必好清楚自已其實想點
拍拖都係岩feel咪一齊
耐左先會發覺可能唔係咁夾
但又唔係差到想分開

不過都唔需要一定要另一半乜都岩做岩講
大家都有朋友做自已鐘意既人
到玩完返去分享下其實都幾好
Soulmate只係 非生活上既野好夾

唔足以代表一齊生活/相愛都會如魚得水
如果本身有拍拖,又有另一個人做soulmate
點解會唔同個soulmate一齊
邊有咁易 就算好多野都夾 但係都一定有野唔岩 始終你哋都係2個個體
咩叫份人好撚巴
好男仔?
相似唔相似同做唔做到soulmate與否,無直接關係,當你搵到個同自己好相似嘅人,唔係更容易去分享,產生共鳴,少啲誤會咩?

唔同人嘅soulmate基本要求都好唔同,基本上係啱咀形,講乜大家都互相好有興趣想知多啲,對方生活嘅一切都好welcome去了解,咁樣呢段關係,可以話係知己,而當可能外表呀,一啲非精神上性格上嘅條件都合適,可能就產生愛,而變成情侶
講得soulmate都係弱智,健議唔好拍拖害人
我拍左好多次散拖,直至遇到宜家呢個,係soulmate,未必係一樣,但好多時唔講都已經理解大家嘅諗法,互相扶持一齊進步
因為對soulmate 無動心同想擁有同被擁有嘅感覺
情侶係講相處、遷就、安全感

soulmate只係興趣話題相同有共鳴

兩者唔一定同時出現,但如果可以搵到個另一半係soulmate當然最好
Soulmate唔一定要乜都啱傾有話題又有共同興趣
單單互相尊重,接受到對方同自己唔同
關於之間有信任,一樣可以各有各玩

喺唔同方面互補長短互相學習都唔係一個問題
9成9係同性,異性好難keep到soulmate only
我發現香港人好多都好自我中心
連讚下人呢啲零成本嘢都唔會

所以soul mate 算吧啦

可以簡石班
我覺得我依家嗰個係
佢都覺得我係
真係未試過有人同我咁夾
兩個人相處舒服最緊要,可能無共同話題同興趣唔緊要,但要彼此尊重大家興趣,最緊要係有近似價值觀,彼此尊重同欣賞另一半就可以了解到大家靈魂最深深處
覺得唔⼀定
磨擦還磨擦
三觀同性格就唔會變既
其實好難一開始就係soulmate㗎喎
呢一樣嘢好睇你哋之間信任程度
而呢一樣嘢唔係一朝一夕的
慢慢develop落去先會感受到
你會發覺原來拍拖可以完全做自己,用最自然嗰面就可以相處得好好 拍好短時間已經老夫老妻咁
你同朋友出街傾偈講唔鍾意做家務緊係無所謂啦。
但如果兩個唔鍾意做家務嘅人一齊住,你覺得佢地一齊唔做家務會好享受間屋亂到仆街,定係會埋怨對方唔做家務搞到屋成個垃圾崗咁呀?
拍拖唔一定要soulmate, 結婚才一定要soulmate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞