其實拍拖另一半係咪一定要係soulmate?

261 回覆
854 Like 41 Dislike
有人同我講過
soulmate 唔一定係情侶
但情侶一定要係soulmate

前半句我認同 但後半句大家點睇?

係咪兩個人拍拖 但靈魂上唔夠契合
冇乜話題 冇乜共同興趣
咁樣拍拖都係冇意義?
但現實中有幾多人係可以揾到合眼緣而且真係同自己可以好夾嘅另一半?
冇共同話題 興趣 咁當初點行埋一齊?
可能因為大家都覺得合眼緣 正正常常樣?
但個人感覺遲早都係會散
反而會唔會係想搵一個做到soulmate 既做另一半
睇自己想要咩囉
就係咁
Soulmate 邊有咁易搵到
好少會一拍即合
就算有 都可能因為性格/價值觀唔夾而分開
最主要都係要同對方相處
可以舒服做自己 雙方都願意磨合
所以拍拖唔一定要係soulmate
個人睇法而已
你本身就係睇樣仲expect會有咩結局
揾到一個soulmate都難啦
大家又點睇soulmate 嘅定義?
共同利益/未來
同理心。睇電影睇書對人對事個諗法好近
我個人就對soulmate 嘅定義係
兩個人一齊相處
就算唔講嘢都可以好舒服 唔尷尬
兩個人都可以好坦露分享自己嘅野 而唔怕對方點諗
興趣接近 就算好無聊/細微嘅野都可以傾好耐而唔悶
無話不說 唔會成日諗要搵咩話題
大家有咩諗法/感受都願意講 相處feel到有默契
有feel 會信任佢 有安全感都難
冇話係咪一定 睇你睇重啲咩架姐,而依樣每人唔同
大把人結婚都覺得同對方溝通唔到
就好似有人純粹對方外型好睇
有人為有人陪 搵水泡
有人覺得對方夠聽話唔會走 自己唔洗點付出就得
有人想搵個life partner
有人為搵一個真係心靈契合嘅人
Btw我認為舉例嘅 話題 興趣夾係好閒唔代表係soulmate 依啲你嘅朋友/你上興趣班都高機會搵到啦
例如樓主你睇電影
我係你相反 我係一秒睇漫畫
完全忽視你欣賞電影既氣氛/佈景/景頭效果
漫畫黨同電影黨又2個世界了
我會嫌你囉嗦想走居多
搵soulmate真係難到癲
你見漫畫家音樂家都難搵返同行就知
問題出係個樣貌上啊,樣唔啱口味,乜feel都無
又啱樣feel,又啱興趣難到不可思議
唔係soulmate都唔使hea到咁呀嘛
咁周街要搵到合眼緣唔難⋯
姐係同任何合眼緣嘅人都可以拍拖啦?
只要雙方樂意遷就對方就可以
即使沒有共同話題/興趣,都樂意陪你玩你喜歡的,聊你感興趣的事
我說的樂意,不是單單願意咁簡單
要有快樂的意味
樂在其中,也不在乎 soul 不 soulmate 了
乜拍拖係為左過癮㗎咩?
冇乜見過老夫老妻靠「過癮」來維繫的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞