其實拍拖另一半係咪一定要係soulmate?

261 回覆
854 Like 41 Dislike
有好多野唔係大家有心就傾到
荷爾蒙影響,加上責任
每個人唔同,但試過咁樣,廿歲頭會發瘟溝女,當諗清啲發現愛情已經不是首要,已經一齊好耐。責任上會照顧一輩子,對我唔差,佢又想一齊就一齊。
唔一定要係soulmate開始
但拍耐左都唔散唔離婚就一定係soulmate

soulmate可以培養出嚟
都係為求相處舒服
雙方可以忍受對方既唔好
有共同話題興趣(可以係因為對方培養出嚟)
有共鳴,呢個難啲做到既價值觀方面,易啲既咪性愛

兩個太似既人可能一開始好夾但未必長久,因為太似自己
相愛就係應該相親但不相近,尊重大家,兩條好近既平行線,間唔時交集一下而唔需要兩條線痴埋一齊
我soulmate係我一個同性好朋友,一靜一動,無乜共同興趣。

但我哋好珍惜對方,互相遷就。興趣唔同,會嘗試下參與對方嘅活動,試完唔鍾意唔緊要,去理解同接納。

相處咗十年,睇透哂對方優缺點,眨吓眼就知對方諗咩。
唔離婚可以有好多原因
單係覺得唔離婚就一定係soulmate
你可能聽太少可悲嘅故事
或者身邊人都好幸福
我同條女無共同話題同興趣,但好似識左好耐咁好有默契
我以前都好信soulmate
所以會浪漫化好多嘢
反而經歷左一啲嘢
覺得溝通到係最緊要
如果你本身唔鍾意small talk
但可以同一個人講無聊嘢講好耐
我自己覺得已經好接近soulmate 嘅狀態
因為small talk 真心好講兩個人平日鍾意嘅細節
咁講姐
要細分有排分
但平時相處會唔會好易覺得悶?
好似大家冇咩傾咁
同意,可以係異性都得
不過樓主可以留意下Twin Flame ,可能會接近你想講既野
同意。仲有聽歌習慣、成長經歷
唔會,大家生活唔同。淨係對方既生活+網上無聊野都傾唔哂
你唔知點解會同佢拍拖,係基於你都唔了解自己,你唔知自己想要咩。

一段成熟美好嘅愛情應該係1+1=2 ,先了解自己,完善好自己,再同對方分享愛。

再講你哋當初可以行埋一齊,對方一定係有某啲點吸引到你。有共同興趣≠ 可以拍得成拖。
thx ching
啲女人好賤
你十問九唔應 佢地就逼你同佢哋一齊
有心敵不過價值觀嘅差異
關女人咩事,係都要仇女攞嘢嚟講
搵個同自己一樣一定激撚死自己
搵life partner使唔使咁hea
有共同興趣價值觀差唔多唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞