蔡天鳳與譚仔太子爺相識經過出現4個版本

173 回覆
218 Like 6 Dislike
譚仔米線創辦人的媳婦,28歲名媛蔡天鳳(Abby Choi)慘遭肢解烹屍案震驚各界,案件至今已拘捕七人。蔡天鳳與現任丈夫、譚仔創辦人太子爺Chris及前夫的關係在網上引來諸多揣測。

2016年,Abby與譚仔太子爺Chris 的一段婚禮片段亦令人有好多疑惑地方。據了解,婚禮片段由菲律賓一間婚攝工作室負責,片長約6分鐘,片中二人憶起相識經過,但初見地方和身邊人數明顯有所不同。Chris指當時見到Abby身邊只有一位朋友,Abby則指與「成班朋友」見面認識Chirs。最令人百思不得其解,是蔡天鳳母親「五姐」及蔡天鳳閨密「豹太」所講的也有好大出入,前後竟出現4個不同版本,令人細思極恐!

譚仔太子爺Chris版本—街角偶遇

Chris回憶甜蜜片段,不時低頭睇「貓紙」:「我遇見你嗰日,都係一日平凡嘅日子,你喺條街度就同其他人一樣,但係你對我嚟講,有啲嘢比其他人一啲都唔平凡,喺街上面撞到你同一個朋友,你當時著住高踭鞋,感覺記憶猶新。Abby,我諗我同你都估唔到今日正式成為夫妻,有你喺家庭入面,唔單只我開心,我父母都好開心,其他屋企人都好開心,我希望我哋未來嘅日子會愈來愈好,到我啲頭髮白晒嘅時候,你都仲喺我身邊,好好照顧我,我愛你Abby。」

蔡天鳳版本—成班朋友聚會認識

Chris指第一次見到Abby,她的身邊只有一個朋友,但Abby則指是「成班朋友」。蔡天鳳許下愛的承諾:「其實我已經唔記得我哋第一次見面係幾時,應該就係成班朋友識咗佢之後,後尾我哋差唔多每一日都見面,之後慢慢開始對佢有好感啦。老公呀,今日我要嫁俾你喇,我真係好開心,我以後會錫晒你同你屋企人,我愛你,同你屋企人。」

蔡天鳳媽媽「五姐」版本—10歲讀國際學校認識

有網民翻閱「五姐」的抖音,三年前她post出一堆與女婿的合照,標題為「我超孝的女婿 緣份是很奇妙的 每次一起時有千言萬語滔滔不斷 彼此牽掛理解包容扶持 珍愛生命美好之旅感恩所有一切」。相片中,五姐與Chris的關係親如母子,Chris還會親「五姐」的臉頰。在該輯相片的留言裡,「五姐」透露原來Abby與現任老公Chris早已相識,他們兩人從10歲便同讀一間國際學校,讀書時期便已相識,可以說是識於微時。是青梅竹馬。

蔡天鳳閨密「豹太」—中學同學

豹太接受傳媒訪問時曾透露Abby與鄺姓前夫、Chris是中學同學。

蔡天鳳是本港名媛,活躍於時裝界,屢次登上知名雜誌,被形容為「新星」,Abby現任丈夫是譚仔「太子爺」,林盛斌任司儀。

前夫、前家翁、前家姑、前大伯及前家翁情婦已被捕。前夫及他的父親、兄長遭落案起訴一項謀殺罪,前家姑被控妨礙司法公正罪,一家四口還押至5月8日再訊。

豹太多次接受不同傳媒訪問。

www.hk01. com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8% 9B%E6%A8%82/876821
豹太近排一定好好生意啦,咁多免費廣告賣。
根本就係一個大型走私洗錢集團
蔡天鳳同佢老公講嘅版本可以無抵觸
佢老公屋企身家咁厚, 大把人願意介紹D女性朋友比佢識, 所以佢就係中環"撞"到蔡天鳳同佢朋友 (介紹人)
蔡天鳳經好多人介紹唔同有錢人, 所以佢根本唔記得第一次係點識佢老公, 所以只可以講一大班朋友出去玩然後識
四個版本有得連埋嘅, 10歲讀同一間國際學校, 但只係同校, 互不相識, 之後到中學都讀同一間, 後嚟成班朋友約出去, frd搭frd之下終於有交接, 蔡同個朋友早到, 喺街畀譚仔撞到, 譚仔驚為天人, 但蔡對佢冇印象, 嗰日之後譚仔開始溝佢, 佢先對人有印象

但兜得埋都有好大疑點
首先, 都已經要搞婚禮決定共渡餘生, 兩條友都review唔到自己10歲已經同校過, 攞唔到出嚟喺婚禮拍嗰條片到講下?
而且之後搵返呢件事又唔係由當事人講嘅喎, 係由外母幫佢哋講, 但講嘅語氣似講自己同個女婿幾有緣多過個女同個女婿幾有緣
其次, 講到譚仔、前夫、蔡之間, 講到同一間中學, 而且譚仔同前夫已經係老死, 咁點解中學已經開始同前夫相識拍拖嘅蔡會完全唔識譚仔咁? 譚仔本人又好似冇聽過個老死有呢個女朋友? 一grad就結婚嘅情侶喎, 當年有搵親朋好友唔係都係搵返中學嗰班多? 而如果譚仔同前夫並冇咁老友, 點解反而譚仔同蔡一齊之後佢兩個突然咁frd? 話曬都係譚仔著前夫舊鞋, 蔡又一直攞譚仔嘅錢去供養前夫一家, 唔仇視前夫已經好大方喇
最後, 呢啲當事人都唔多記得嘅關係, 嗰位再婚後因為救動物先識返嚟嘅朋友點解反而會咁清楚?
有錢仔都要等mk玩完生咗兩件先有得埋單
個豹太講野都唔知有幾多成係真
現代羅生門
只要ignore哂佢講既野就make sense
似係攞嚟轉移視線
仔都生咗幾件仲講點相識? 總之

漏咗連登版本:坐枱識的
認真我都唔記得同我老婆點識
lm
係,無理由由細到大係同學反而唔提
通常都會講好有緣,由細就識不過大個先撻著

不過伍姐講野信佢一成都
都啱
譚少淨係記得佢著高踭鞋

死者話一大班朋友=一大班坐枱妹去釣金龜
他們兩人從10歲便同讀一間國際學校,
那時的<面檔>被上市未? 被集資未? 十歲就變成國際學校的有錢仔?
<面檔佬>嗰囝囝?
通常如果係金田一

劇情就會係其實 abby 係孖女

兩人扮演一個角色
豹太住在閪環.住在閪聯辨宿舍的五毛.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞