聯儲局周一緊急召開理事會閉門會議

214 回覆
146 Like 3 Dislike
矽谷銀行停閉前九個月無風險管理主管 集團忙住搞同性戀活動
https://lih.kg/3331386

左膠寧願自己食開屎
窮到燶傾家蕩產
都要和平大愛畫面最緊要靚
獨裁者聯盟反cup成功
你望下2019年年中先
問題係呢單野反影左好多銀行個asset portfolio好高duration... 加息revalue蝕到仆街...但死撐話自己揸到maturity所以唔使mark to market...但實際上好多銀行可能都就快爆

我建議有買美國commercial bank股票嘅快撚啲放哂佢
港紙直情掛勾美金 香港啲銀行應該比其他地方買更多美國國債 應該都有同一情況
如果間間都因為咁爆 香港銀行都玩撚完
其實行家真係用一碼兩碼
當然都有人用quarter etc
好多叫法
但係唔關台灣人事
百業之母收皮, 其他行業都唔會好過
而家銀行變咗做災難之源
香港又唔同
hk banks asset portfolio 有好多mortgage
應該大部分跟1m hibor or 3m hibor
個duration夠短
唔會有同一個問題
mortgage咪又係30年
1m/3m hibor 係還款時間姐
mortgage每月還都好過美債少少嘅
都係等班仆街係congress做下戲跳下舞dum下波鐘... 唔會唔pass
不過佢係咁low yield roll over做high yield
都幾撚精彩
到時又唔知到邊位爆煲
我諗其中一個做法係粉飾太平
同公眾講話一切無問題只係單一事件
可以提高存款保障額等啲人唔好去bank run
然後捱多一兩年
希望俄羅斯快啲收皮
之後先可以重啟能源同糧食生產
壓低全通脹
等fed有空間減息

同埋叫班軍頭快撚啲完左場仗佢
no, are u on9?
fixed income啲數識睇未?
長痛不如短痛
連登仔邊識floating
treasury bond都係fixed income, 只係semi-annually or annually
唔救先係好事
管理有問題唔比佢執會越搞越大鑊
svb 夠七成半fixed income都係mortgage-backed securities
兩成幾係美國國債都係帳面蝕 都玩到收皮 個量大 帳面蝕得多
其實只要借到十幾廿億美金解決短期流動性就冇事 但現實啲vc startup弱智 玩死自己partner銀行
香港啲銀行唔知有幾多債劵 就算三個月到期都冇用 大戶知你帳面蝕錢 "感覺"你會收皮 一拎幾百億美金 就變svb
美國房地產啲股呢排都跌咗唔少
美國好興fixed rate mortgage
同香港唔同
fixed rate mortgage securities加息蝕到仆街
香港啲hibor linked mortgage因為短期所以無事
香港hibor果堆正常係同fixed rate有唔同
不過長期加息, 但係唔加P就變咗同fixed rate差唔多
總之fixed rate 同 floating rate 唔同計法
你咁都唔識我好難同你傾落去
hibor有cap頂架, 你知唔知個fact
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞