聯儲局周一緊急召開理事會閉門會議

214 回覆
146 Like 3 Dislike
好似係間銀行買咗啲國債,加息債價跌,咁越高息個債會跌得越勁,而佢又比唔到高息啲客,啲客當然轉場
越多錢走但係又放唔到啲債,放就蝕錢,咁就卡住咗,比唔到錢,放唔切

話星期一會開始賣債比返啲錢啲客,但唔知計數間銀行要蝕幾多
介毒無問題 唔好打緊俄烏 同covid 黎介毒
if we burn..
某程度就係俄羅斯侵略烏克蘭搞到高通脹

所以依個時候毒引先發作
喺通脹壓力咁大情況下 呢次可唔可以再用量化寬鬆呢招?
之前亂印錢先係罪魁禍首
2020年Covid,唔QE點救美國
唔好怪侵侵

要怪就要怪班財演水人「財務自由」
搞到個個唔返工
再加埋敗登上任收水太遲
仲要推濕鳩法案亂咁派錢
所以先加劇通脹

2020年武肺派QE
比着係奧巴馬都會咁做
TRUMP無啦啦減息都係ON9
最強covid wo
唔係2022年果隻垃圾omicron
咪就係囉
2020仲要咁大鑊
不分黨派總統都要咁做
就算2020發生喺敗登身上都一定要咁做
唔應該所有嘢怪晒Trump
理鬼得你
香港樓市gogogo 就得啦
Low/no profits 但負債幾高嗰啲
台灣人?碼你老母
叫富豪食左啲岀事銀行佢,咁就無事啦
hedge fund 玩撚大咗, 結果成間銀行收皮
開會投個票扮official meeting
Go? 點go 美國銀行資金

流動性下降時 /call loan 公司

香港銀行唔加息點搶外匯(自保)

當香港加息樓屎可以點go?
啲人重有錢出去食快餐廳先得架
美爆!習大大可以武統台灣了
班友賺錢就係要搞死個市場先賺到,金融風暴佢哋執死雞又再賺
減息咪得囉 我都做到聯儲局主席啦
屌佢老母救嚟把撚
殺一儆百啦
班仆街之前攞low rate deposits去買high rate long dated bonds以為自己真係做yield curve arbitrage
真on9
bank啲balance sheet竟然可以有咁撚大net duration
抵死仆街班executives同board of director唔該拉去坐監
連登鬧Trump未俾人圍過?
你睇返通脹、失業先,唔吹谷吓搭返個雞棚引返喺國外錢返去美國投資,點脫釣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞