聯儲局周一緊急召開理事會閉門會議

214 回覆
146 Like 3 Dislike
加息係銀行借左出去既債都會加
你有供樓就會知,呢一年間俾既息多左勁多
今次佢死主因係擠兌,當然加息係其中一個因素
未有耐,而家只係爆地區銀行,都未有國際大行出事。
可能唔識打想chok關鍵字又柒咗呢
出咗Form 8-K:
https://ir.firstrepublic.com/static-files/295faa27-f208-4936-81ff-6c8bfa0fb6b5

都係果句,唔齊齊draw錢就無事,SVB係比fund house一次過draw清draw到收皮,唔係因為買咗摃扛產品爆煲
咁又係
當年雷曼亦都震撼香港……仲要好多苦主
債價跌導致資不抵債
普京:等左成年都係等呢日
it 狗:讀左廿年書你叫我做譚仔?餓死都唔撚做
第一共和應該穩陣
SVB靠班垃圾START UP出事係應該啦
根本垃圾START UP就應該執柒晒佢
美國近十年既經濟動力都係靠QE谷出嚟
果d QE時代既產物 start-up 巨tech
到左QT時代注定要收皮
咁大壇野你估呢兩日佢哋真係冇傾過咩星期一只係作一個officially 嘅宣布
所以搵兩三隻羊劏左賀賀佢
呢兩年吹得勁
但邊有咁多It Cs畢業生
可以突然咇出黎
仲缺緊人
d錢洗曬佢咪唔洗驚蝕通漲
點解成班無料既人係到講QE搞到通脹
QE幾多年,個原理係咩,你地連美國印錢出來個通脹點散去全世界都唔明
真正引起通脹,係疫情派錢,就算宜家加息來壓都未得
10號星期五仲出8-K,然後若果weekend後話比FDIC接管都幾攪笑

其實我反而驚Credit Sussie
睇死又係qe
全世界埋單

再加息加撚到爆炸就好睇了
DLLM 聯儲局識唔識經濟?加息係要1厘1厘加 慢慢加搞死細公司
唔係,其實係因為擠提,即係信心問題。而任何商業銀行遇到擠提都係會執嘅。
除非做好大槓桿或者美債爆煲,唔係無乜可能一間銀行會因為債息倒掛,買美債套息蝕錢而執的。
唔通九鐵公司你又話佢NGO?
聽日美股又升
我覺得鮑蛇開頭真係柒左
但係早半年加兩碼三碼之後其實通脹真係低左
果時wall street同新聞都吹到年尾會減息
市場過份正面覺得咩都搞掂哂 no landing

上年年底大corp大tech開始炒人果陣
仲可以employment rate創新低
即係仲有公司膽搏膽想expand front run個market
變相夾鮑蛇要繼續加息吉穿no landing既幻想

所以我覺得鮑蛇開頭真係柒
但近呢幾個月真係個市場太樂觀搞成咁
成個FED都已經鷹,但係無人理

利申:鳩UP
閉門將鮑威爾往死裏打
08年果陣,有一間差d都draw爆
佢d客係因為sivb賣左d債realize左個loss
先大手draw錢
好似係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞