岩岩先知老豆買左張儲蓄保險

194 回覆
4 Like 126 Dislike
我先當真係有呢條例,我供20年你先比翻95%我,到有幸攞到錢嗰時, 計翻通漲, 實際購買力可能得翻50%
你諗下20年前茶記碟頭飯同依家個價差幾遠就知
咁老先cut 舊單買新單,唔批或者加exclusion 都大獲

邊度買到企業債?
入場費要幾多?
乜撚野單黎? 供完拎番既現金價值仲少過供既錢….
本都保唔到買呢張單無意思
IB CS都買到
大公司有啲要100-200k usd
細嘅1k usd
Exchange traded debt就20 usd 不過呢啲rating比較少investment grade
咁點求其執
個入場門檻咁高,普通人買唔起
冇IB CS?唔撚識search
呢張都差唔多5%
1k門檻
供左咁多年無可能咁少非保證紅利,係咪你老豆拎過紅利黎交保費?
第64個保單年度(即係張保單生效左64年),同你老豆65歲果年唔係同一年(應該係保單生效左約30年)
邊條條例,要講條例就唔該你quote埋出黎,唔識咪9up
gn16
關咩事
N你老母啦,晨早改左做GL16
同埋邊句有寫呀?quote出黎啦
本身會儲錢既話 普通人係買醫療同人壽就夠儲蓄保根本係比人有錢佬拎黎避稅避債 比後代直接繼承
我又唔係保險佬,你識咁多咪分享多啲資訊畀大家知囉,唔使下下老母
即係鳩up啦你老母

gn16 即係現稱gl16, 規定要公佈履行比率,我就唔覺得係100%鳩up囉,你識咁多咪講多啲大家知囉,我都認真想學多啲野冇壞,唔係下下老母咁有乜討論空間
國衛年代嘅plan快撚啲cut,越供越蝕
要保險公司公布履行比率 = 「非保證以而家嘅條例打底都會做到九成半」??
咁都唔叫鳩up? 你點樣可以將兩樣野link埋一齊
事實上自從有gn16開始,各大保險公司plan 預期回報都調低左,新plan公佈嘅履行比率都9x% 100%, 你同唔同意呢個睇法先

保誠, hsbc舊plan 有啲得60%,依家啲plan仲有冇咁低?

認真請教嘅,我唔係保險佬,唔使問候我老母
而家咪就係有班行內人同你講
你講既野全部都係bullshit囉你老母
同埋你嘅observation唔能夠以偏概全
同埋亦都唔等如GL16規範緊嘅嘢

Tldr;你收皮啦
再講
Cut dividend梗係逐啲cut架啦
新開單兩年就cut兩成嘅話
啲Agent賣床單都賣唔到

收皮啦你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞