岩岩先知老豆買左張儲蓄保險

194 回覆
4 Like 126 Dislike
呢份應該係供到100歲嗰啲人壽單,最on9嗰隻
lm
樓主明明係保險,有保障成份,扮純儲蓄唱衰保險
最後嗰項係最普通嗰隻醫保,但係如果你cut左主plan, 會全部要一齊cut
之前政府搞自願醫保應該有機會畀你地獨立出黎,依家應該過左期限
你搞清楚先,唔係仲有2年
佢呢隻係供到100歲/死
你就水人
佢份policy擺明供到死為止
呢D嘢後生時買都話要買1x年先可以平手拎返出來, 65歲學咩人買呢D,快D shucut咗佢當輸少少算啦
我係佢保險公司個apps度揾左好耐都揾唔到保額
綜合上面建議,我諗應該會供到65先再算啦,我係個apps揾左好耐都揾唔到佢啲附加契約到底係保障左啲咪乜,老豆買個陣都係因為屋企岩岩有2個小朋友,佢想買份保險黎保障下自己屋企,事實佢真係乜都唔識,人地介紹買乜佢就買乜。

自於話我開post唱衰儲蓄保險,我諗應該唔使唱大家都知儲蓄保險係乜料,我自己暫時有3份,3份都係消耗性,其中一份係我上年手術個陣幫左我好大忙,所以我唔覺得保險無用,而係人生中必須要買的野,只係我老豆佢學識少,被人所騙浪費左時間同金錢姐。

再一次多謝認真解答的巴打們
竟然,佢話供完5年唔使再供, 跟住錢滾錢複息到20年後筆錢都ok, 我仲笑9 佢比人呃, 原來我先至係on9 仔
有冇產品名

保險儲蓄產品真係有保證
非保證比較常見咁解
DLLM 係詐騙
1年供2500港幣,你想佢幾靚?

個Agent係咪無單到咁 只能開呢啲廢單
所有非保證都唔會信
只會計1+2
賣份人壽都閪啦 真係做份人壽做定期人壽咪得
人壽都可以有好有唔好,不過同純儲蓄比較就唔合理,都唔係同一樣野
邊到睇到
dllm一定唔係純儲蓄啦
一係人壽一係危疾
儲蓄保的確係垃圾
但你呢份點睇都係8成保障2成儲蓄
你用儲蓄角度出發所有人都會叫你退保

你唔好講到你老豆乜都唔識比人氹左買
聽完你描述我覺得你唔識多過佢唔識

呢份野某程度上都係消耗性
消耗嘅係嗰一萬美金嘅3-4%回報
最終決定退唔退保可以諗呢兩點
1. 受保人健唔健康(如果不健康有可能早死就真係三思)
2. 等唔等錢駛
可能係床單,唔好當住老母面問
我的確係唔識先至開post問,我老豆如果唔係比人氹買,點解份單唔係人壽/醫療各自去買,而係買左一份儲蓄性保險,其他保障風險的部分反而作為附加契約咁造份保單出黎?你咁都都可以當份單係消耗性,真係唔識野個個係你wo
其實張單真係冇乜問題
人壽加儲蓄
儲蓄成份勁低 保證現金個到都已經一樣 唔明有咩野屌
唔好覺得老豆老母就一定比人呃 保險就一定要cut
起碼呢張單現金價值=你比嘅錢
但依家on top仲有個人壽保障 (你又唔講幾錢)
要用嘅,隨時拎返都冇蝕錢
唔用嘅,唔拎都仲有個保障 (which應該唔大,但好過冇,大佬你20年都係比咗一萬鎂)
供咗28年仲蝕緊$791蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞