岩岩先知老豆買左張儲蓄保險

194 回覆
4 Like 126 Dislike
非保證係咪等於會無哂?
有冇人試過退保攞番錢? 同原先差幾多
呢份唔係純儲蓄來
呢份係終身儲蓄人壽來
樓主剩係cap左退保呢一頁,冇cap身故賠償果頁
歲數越大個退保價值越低係因為佢有d費用去左保費率到(按年齡計算),所以買呢份野只係為左賠人壽果part,當你有一日唔玩當拎返個本咁
樓上d人剩係乜都叫人cut左佢算,到時人地屋企過左身冇得賠份人壽又唔會幫樓主揹飛
利伸:唔係保險狗,呢份野一睇就知係安盛既,當然客觀去講呢份儲蓄型人壽係真心差,但唔會下下叫人cut9左佢樓主老豆仲有8年就65歲(識睇既人都計到),有咩事上來你地負唔負責先
你千祈唔好cut
你哋鍾意係可以再買另外一間嘅醫療保險

但係你要留意,越新推出嘅醫療保險就越多嘢唔包
因為近呢10年啲保險公司,為咗賺多啲錢,佢哋會越加越多「條件/限制範圍」去確保佢哋嘅收益

例如舊式嘅醫療保險佢哋對於手術嘅定義只有分開三種程度:高、中、低
但係越新嘅保險,佢哋會越細分,可能已經係分到去3-6程度
變相同一個病症/醫療程序,係舊式保險有機會會賠得高啲,有時可能係全包或8-9成
新式嘅就會有滿足唔同條件先至可以賠償7-8成費用

仲有最大嘅重點係你爸爸過多兩年已經65歲
如果你而家先去保險公司買一份新嘅保險
佢哋一定會要求更詳細嘅病歷+做身體檢查
然後再有唔同嘅不保事項
打錯*係2年
真係智商稅 信保險狗買儲蓄保險
啲錢直接入左保險狗銀行戶口
十幾萬就算啦
衰仔!做乜拎老竇床單證據出黎
就咁睇有醫療有意外有人壽
你個三份消耗性去到60 歲使唔使供?同埋幾錢?
黎緊買,想知多d
儲蓄保真係智商稅黎
份保單第一版應該有寫個喎,通常第一版就係個保額第二版就係嗰個 illustration
成廿年前買落,份文件都唔知放左去邊,個代理又係啲阿姨個啲,除左年年送個枱歷黎問乜佢都好似唔知咁
都係20年期,而家三份加埋,每年唔使一萬,上年個10萬幾的手術claim到9萬幾,份保險都係買左5年左年
我冇問佢我之前笑9佢比人呃依家唔撚同我講佢份保單
非保證係有機會無曬
因為佢攞左你d保費去投資, 如果咁撚樣我月供voo唔好
想問吓1+2即係咩?
我自己本身睇唔明自己份保單 跟住睇到樓主先認真研究吓
買左
正常每年都會寄一份去通訊地址
打去hotline 問下叫佢寄哂成份illustration 比你再放上嚟
冇頭冇尾好難判斷
佢份表有寫 (1)+(2)
Guaranteed 果2項

其他非保證我一概唔信

將儲蓄保保費拆開兩份
一份拎去買純人壽(保額同儲蓄保相同)
剩低啲錢去買老美指數

自己計番個回報,咁你就知食水有幾深
非保證以而家嘅條例打底都會做到九成半
出現了,連登會員月薪平均超過50k
竟然有咁多?
咩條例?
2萬幾蚊美金係97前應該夠嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞