爬蟲討論區2 (守宮/蜥蝪/龜/變色龍/蛇/蛙)

564 回覆
14 Like 4 Dislike
千祈咪撚喺門市度買,搵笨柒到仆街
$50得個50隻都唔知有冇
龜係好鍾意逃跑小心啲
唔該晒咁多位ching
新手唔知掟,食撚到窮所以先上嚟問
啲睫角多到無人要蟹貨到呢
養緊咩?
唔好話㫸角,瘤尾都蟹到仆街
宜家分分鐘平過肥尾,之前去爬妹睇二千幾已經出到隻double het
養一隻鬆咋
你講既野同爬妹條𡃁好似
瘤尾真係好不堪
自繁杜啦
J先生?
拍馬都追唔上佢喎

新手想入坑養鬆獅,可能由幾個月亞成體養起,想問呢啲套裝好唔好?特別係個缸夠唔夠養到變成體?定還是要再大啲嘅缸?
買90 * 60 * 60會好啲,個缸太矮用落就知燈具好難搞。闊46就轉身都有少少困難,橫掂都係90 cm不如買闊少少
咁係咪應該散買好啲?有冇推介去邊買好啲
904545係夠,不過尼個缸好似冇前門

120活動空間係大左,但冬天要留意溫度
Zoomed燈真心垃圾
香港爬道就貴,但係執嘢就好妥當一定執得啱。想平就去魚佬,但唔好預佢哋會幫你砌,要做足功課先,因為有時班店員自己都未必識,過來人中過伏,結果都係死死地氣去返香港爬道搞
我會建議你燈具喺香港爬道搞,因為UVB唔可以亂咁買,要計埋距離之類,唔係上網話100W UVB就買100W,新手唔識就叫老細幫你度

其他就魚佬買,咁樣會平啲但係就麻煩少少,如果想支持香港爬道個老細就喺嗰度買晒
係,如果有能力屋企有空間當然買120最好,但如果香港嘅話90我覺得已經好好,始終香港地方細
收到🫡養得就搞最好,平日都有睇佢啲片,已經inbox咗去問
貴在夠專業同真係有服務,其他舖頭要食自己
爬道我夏天去買燈同箱,講晒環境比佢知,叫我買枝100w 90箱用,配埋溫控用,枝燈長期好似閃電咁…3日壞埋
可惜佢只推自己果套,外國用一定冇問題,但落地小小,尼到始終係香港,按佢嘅講法,其實所有動物都唔適合香港度養,真係有心嘅,就配合下香港真實環境,諗吓點樣喺有限裏邊盡量幫主人到最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞