爬蟲討論區2 (守宮/蜥蝪/龜/變色龍/蛇/蛙)

564 回覆
14 Like 4 Dislike
母豹紋嚟,已經連續兩次脫皮啲皮都冇食到
想問一般拒食係咪會連自己啲皮都拒食埋?
真係睇個體所以先話如果你驚嘅話直接去睇醫生,當買個安心
兩樣都有養,
首先你要諗你易養個定義係咩先
1.餵食
肥尾係守宮黎講係最揀食的,所有大多數人都係餵活蟀,咁你怕唔怕養蟀?可以訓練餵食其他野,不過新手唔易做
養蟀又面對會有聲,會嘈
鬆獅就食杜同菜
有人覺得肥尾揀食好煩
有人覺得鬆獅要食菜好煩

2.環境
你有冇足夠養?
肥尾空間細30*20*20都足夠
鬆獅蜥需要60*40*40,不過最好就80*40*40

3.日常照顧
肥尾濕度夠,環境有小小石比佢地換皮可以磨下,問題就不大,唔夠就要面對卡皮問題
另外熱區暖墊溫度適合,佢消化就ok,唯一係驚太熱會燙傷皮膚

鬆獅蜥一星期最少浸一次水,每日要晒uva/b,uvb定期要換,同樣另外熱區度適合,佢消化就ok

其他仲有病...等等嘅問題要諗
影個肚黎睇下
有時精神都唔錯,爬嚟爬去
空間鬆獅20 gallon其實一定唔夠,大個啲好大機會會出毛病

肥尾外國網minimum都要20 gallon,但香港咁細我覺得10gallon都夠
30*20都只係最多養唔死,但亞洲人好多都係咁養
體重?
鬆獅其實唔可以60cm養
隻野閒閒地都45cm,又肥屍大隻
其實好多都唔係無地方養,係寧願比鬼死咁細個地方隻守宮住然後養成十條八條
我覺得肥尾同豹紋唔同,兩者之下,我覺得肥尾唔多走動,空間可以比豹紋細啲,問題都不大
60cm唔係唔得嘅,不過好睇個箱setting係點埋,好多人set到上下層比鬆有走動空間
果啲人係養基因,不是養寵物
有機會似係開始發情
有啲人用爬櫃養但我唔建議,一陣個加熱裝置失靈就一鑊熟之前fb有人就係咁樣無左幾十條爬
嗰啲見到都唔舒服,每格都得個飯盒咁細,仲要得一面玻璃望出面,同困水飯房無分別
剩係放個屋仔已經無位行之後再鋪埋層廚房紙做底真係一絕
我見過有人將個廁紙筒打橫劏開當係屋仔
係香港,寵物都要一齊住劏房
守宮都勁難減肥
想問下各位,肥尾守宮邊度平,想買一條,但我見度度都1千以上
點會
出旺角行轉啦,爬奴好多
知唔知大約幾錢?
幼體我諗最平500都有
不過新手最好買亞成,我諗600-800?

或者我幫你問吓我有冇朋友有冇得賣俾你
養緊鬆同守宮L個m
Yes
我果隻成個月冇食嘢都仲勁肥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞