保險狗話AI唔會取代佢哋,真係笑死人

221 回覆
848 Like 45 Dislike
其實佢都講到呢個重點
搵靚女問
可能最後只係得G 取代唔到
其實俾張form我填,填完俾幾個option我,話我知咩包咩唔包,我就俾得錢

最憎啲Agent約人出嚟話傾A然後又賣其他野
晒鳩我時間
唔明
我清楚自己需要咩=》網上買
因為被人sell/想要床單=〉仲要保險雞鴨
AI真係無用武之地
咪玩啦電腦都係20年前先開始普及
50年後除時電腦都唔使用啦
係 同埋靠保險狗嚟隱惡揚善
好多保險都係動物來
真係
淨係Siri講野都已經好似人啦
將siri同chatgpt呢啲融合基本上淘汰佢
的確唔會取代喎
呢個職業根本應該消失, 取代既價值都無
簡單既最起碼應該整合好晒客戶上網已經好易揀到岩自己既直接申請
理想既係政府做埋, 收咁多稅補助返落去醫療到, 變相全民部分既稅一齊去供緊一個全民受惠既保險, 只係咩人先可以受惠同受惠幾多成係要再討論既地方
就算無AI 我都可以用bow tie
呢個取代真係唔太關客事
好大程度係保險公司點用AI
佢地玩AI Sale咪炒哂你地前線
或者扣你佣減你人工

當呢件AA用得地圖做例子就知佢唔識
一般地圖互動都只係是否式既Q&A交互性
宜家AI有學習模組同交互模組之後
完全可以針對唔同人做Customised Plan
仲可以即時考慮埋公司利潤、運算可行性之類
而且絕對比人類更識去Sale野
由其Google呢啲知你生活一切細節既公司

唔好話你班AA
過多幾年坐後邊班精算一樣無得撈
AI 正正係一個agent畀你問,保險狗收得皮
AI一定會upsell
你諗下邊個整佢出黎
Lloyds兩年前已經有fully automated syndicate
啲保險狗真係好鍾意用比喻
其實點unlock開發者模式?
了解下咩叫lemonade
外國大把人唔經agent買任何保險了
根本唔使ai都取代到佢哋
佢哋嘅存在純粹係保險公司要揾生意
程序上根本同好多agent工種一樣,係當今科技下非必要嘅存在
可以講多d?
保險佬識得逢生日WHATSAPP生日快樂, 新年WHATSAPP happy new year, 聖誕WHATSAPP merry xmas, 跟住成日靜過乜, AI實取代唔到, 好有信心
矽膠+tenga
冇,其實就係streamline左要問你嘅野
例如人壽/醫療就問你歲數,體重,病歷
Property咪問屋年份,售價,有啲咩配置
車保咪問年份,車型號之類
跟住問你保額
run完algo再比返個quote你

呢啲都係保險公司背後有嘅data嚟嘅啫
唔通真係個agent當場用手計比你咩
佢都係幫你入啲data落公司system度
Agent 賺哂d錢⋯⋯
如果有仔女 搵網上保險算
保險狗最撚乞人憎就係扮上流社會

全撚部唔讀書又冇見識

着撚住套老西以為自己專業人才
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞