去完貓cafe覺得啲貓好慘

262 回覆
1589 Like 96 Dislike
我做貓義工一定晚晚犁庭掃穴掃撚晒呢D場
觀塘urban cafe
我自己都有養貓 見到佢哋咁真係覺得佢哋好慘
但其實有啲都算係救左啲貓,因為好多善心老闆會收留啲流浪貓或者救啲就嚟要人道毁滅嘅貓
房屋台覺得好幸福喎
係唔係做雞好過瞓街嘅意思
咁做雞好過瞓街所以就要支持雞竇?

如果佢地全部都係收養流浪貓,一直好好照顧嘅當然冇問題啦。但既然已經知道啲貓cafe其實俾貓嘅環境好差,咁唔建議大家繼續幫襯嚟助長呢啲行為啫
我之前去過,都覺啲貓隻隻都病厭厭咁
極慘從此以後都唔會去貓/狗cafe
用貓狗去賺錢都唔方好
抵制佢
其實有instruction寫晒貓貓瞓覺就唔好打擾,不過啲人為咗撚貓影相都係唔理,係都要摸幾下整醒隻貓。
一係就隻貓擺明已經唔想你摸,摸完一下佢已經起身走,但啲人硬係要追住佢
sor lo真係唔知
去過一間有貓走來走去好開心

不過貓都係鐘意訓覺架啦

成日訓訓下有人嘈醒你你都黑面啦
幫襯貓cafe根本on9,食野就食野,陪貓食貓糧定食貓屎飲貓尿索貓毛?助長d貓蓄當搖錢樹
點煩你呀好可愛
D貓一定成日俾人打先train到咁
希望大家都唔好再助長呢啲淨係當貓係搖錢樹嘅生意
“啲貓係唔驚人,但係都唔係幾鐘意人
佢地個樣完全係湊客咁應付你,摸佢地冇乜反應,唔會聞下你,唔會俾任何屎你”

貓係天生咁高竇架喎你有冇養過貓架?
所以唔幫襯呢啲貓夜總會就最好
唔係想一竹篙打一船人 不過好多都好無良

好多人始終都係要成家立室
又無能力去外國生活
咪唯有認命
但唔代表覺得幸福
人類要返工拼食
佢哋要搵食要做嘢
都好合理
一呢度講返聲sor我真係冇養過貓,不過都有四五個frd有養,上過去佢地屋企未見過完全冇反應嘅貓

二佢地係完全冇郁,冇望過任何人咁趴咗喺地下,目光淨係注視住同一個方向,好似好病/抑鬱咁(個人感覺,唔是動物傳心師)
俾一pair人摸完就到下pair,完全唔抗拒但都冇任何反應,喺地下完全唔郁但唔係瞓着,我唔知咁樣係咪純粹高竇
係for弱智港女打卡再俾低能fans俾like
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞