定期存款邊間好? (19)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
唔好意思,
拎返10000 USD 想問下呢到係點睇回收日拎番幾多, 定係一定係10000usd
雖然比之前低D
但好過唔做岸九九
新資金要落分行問?
上網好似得3.75睇到
Mpf計唔計
香港mpf梗係得香港戶口計
bond title個日期係回收日
其實無息短期bond可以諗成定期
定期:入一萬,到期收一萬+息
短期bond:折扣價入,到期收10000

無息短期bond睇broker,
牛牛就最少一千,2000/3000咁上

以上只適用T bill(無息)、有息再唔同D
美債係咪隨時拎得返出黎?
有無人買左美國國債?
https://lih.kg/3176474
如果你香港係premier就唔洗keep 5萬鎊
mpf只會計落香港戶口
如果本身無HSBC戶口,就咁網上開expat跟住擺5萬鎊入去得唔得?
明白,多謝爸打教路
咁我開返個普通HSBC戶口先
建議你係香港開P仔,用佢個3個月最低結餘豁免期開expat。當你expat入夠錢,再轉埋Home Country過去。咁香港呢邊就唔駛keep錢。
新手 學生得幾皮 其實係咪做定期冇乜用 定低息都照擺
開 mox
Coupon rate高果d個價就會高d

但最後都係睇YTM既收益作準?
T-bill應該就同定期一樣了
P仔係指Premier account? 即係Premier頭3個月有最低結餘豁免期,expat入咗價值5萬鎊嘅錢,咁就算premier account都可以唔洗擺錢入去?
當儲錢都無壞
建議照擺,有錢唔好哂
我今日都擺左三萬,做一年,4%息
一年後就免費有1200蚊
想問問大家做定期,會唔會打散注碼做
即係可能一四七十一月,分開四個月做
咁樣令自己既錢流動性大啲
揸到最後就係拎手YTM個回報
有coupon rate半年收息果D計數又複雜左
但只要揸到最後都係睇YTM就得
前提係揸到收回
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞