定期存款邊間好? (19)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
3.75應該係現有客戶
4.25係新開戶新資金(今日4.3)
支持
問美債點買 IB點開 點入錢果d
可以睇下呢個youtube channel
已經白痴式一步一步咁教哂你
https://www.youtube.com/@winniejie/videos

另外開IB要注意唔好經第3方中介申請
(純粹個人referral link就無問題)
否則每次落單都會比個中介食多層手續費
想要最穩陣就直接官網申請乜都唔好貪
https://www.interactivebrokers.com.hk/en/home.php
右上角轉繁中

留港撚建議開埋個citi plus匯出匯入免手續費
想要賺盡d就搵小斯開埋citi plus可以賺多$800

IB就算唔買美債就咁美金活期都有4.08%
而家香港d定期活期完全係搵9香港人笨柒
我想問IB美金活期係咪就咁放D美金入account就得
唔洗申請任何野
想問 買美債 BILL 定BOND 都好 睇YTM % 就得??

我唔係好明
但BILL 又係話唔派息 賺差價....
有D BILL寫5%左右 但交易價98蚊 收回100蚊?
咁5% 點計??

唔好意思初次接觸 唔係好識
想問下online banking 點做CHATS (HSBC)
頂緊頂7.851了
Expat 6個月上到4.02
明明TnC寫6月30日,點會係7月尾
7月1日未見到數就追佢老味啦
expat rate全面上升
想問下ib買美債要咩permission
我開左bond permission 都係唔比睇美債報價同埋 交易
請問點開戶?請指教
就咁揀轉去其他銀行
試過Hsbc 去citi 都唔洗
bill係短嘅政府債 bond係長債亦可以係公司債
係賺差價 但ytm係annualized咗
你自己成交個yield
呢度變埋講債券
好事黎 之前3個月6個月果d就快到期

銀行息口又低 係時候做功課
睇你點睇。。。個post 係主要講定期 , 人地入黎都係expect 睇定期, 但最近講bonds 越講越深入。。。我覺得要另外再開post黎講好d ..唔係第日講埋保本securities , 美股 港股 都得。。咁個主題有乜意義
https://wise.com/zh-hk/blog/open-hsbc-expat-account
我見網上講 有開 離岸 advance 戶口唔知有無呢個rate?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞