[It’s lights out and away we go!] F1 2023 巴林站 討論區

1001 回覆
7 Like 46 Dislike
老野係咪真退休
btw今個禮拜indycar都開季
睇完巴林站可以直落睇indy
睇完dts
唔講下 咸蛇全年冇嬴過
又冇講下 拉利後期戰術 係點改善番好d
感覺好似冇咩睇過野咁
除左開頭 個個屌toto 話佢輸唔起之外
係咪會拍Kick to Survive
Ducati 直路火箭咁
仲要玩埋誇隊TO
終於有車睇
全球最有錢係佢地兩個地方㗎啦

歐洲又收皮 支那又打貪又防疫邊有咁多錢
最好就搞到每樣體育賽事都會停錶+有暫停+有challenge 要賣廣告
F1到依家都未係info graphic 落廣告算係咁
我睇chain bear講mguk係motor generator係同一舊野/system

Motor: magnetics field + electricity > rotaional force=向前行

Generator: magnetics field + 落brake有rotational force > generate電charge落battery

應該係咁

但是街車/Tesla個theory係咪都係咁
過多排又姣婆守唔到

49ers應該要Qb喎

Mr irrelevant傷到下年12月 過黎頂住先+教仔
想睇佢教prudy
Aws
Motor本身就係Generator

Mgu-k <> KERS <>街車動能回收
呢三個系統其實都係同一個原理
電力落摩打咪輸出動能
調返轉頭
動能落摩打咪輪出返電力

F1唔同EV既地方只係motor擺位嘅分別啫
發電同摩打都係用同一舊電動機去做,只係電能嘅流向唔同

摩打mode: 電池->摩打線圈(產生磁場)->(磁場帶動)轉子->車轆轉
發電機mode: 車轆轉->轉子(產生磁場)->(磁場帶動)摩打線圈電流->電池
一樣,你揸架Prius C都可以同人講你有MGU-K
竟然重未出今年個intro
可唔可以全年都用墨西哥theme
直路火箭咁 轉彎又唔蝕時間
其實真係唔夠佢玩
問題係車手嘅穩定性
杜卡迪既車手都唔算穩定
係其他車手太唔穩定 顯得佢地揸得好好
不如每站一個啦
你講緊嘅「引擎由帶動車轆變帶動發電機」嘅描述貼合MGU-H 多啲,但唔完全準確

MGU-H 係用引擎嘅死氣驅動,就好似個turbo 咁,但用嚟發電
所以引擎嘅輸出只係帶個車轆,發電嗰part 係用剎車同死氣去做

頂佢個肺,F1上年個schedule highlight 所有日子去提我update
一怒之下 del 咗佢 用精台calendar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞