接唔接受到自己30歲人仲打份垃圾工?

591 回覆
842 Like 91 Dislike
香港有80% 人都係咁,有乜野接受唔到。

唔想就自己努力D.
有咩接唔接受到,現實就係咁

曾經聽過一句說話:
一個階層用憐憫既心態去睇人地就會覺得人地慘
其實你有咩資格去憐憫人地
或者你都係俾另一個階層憐憫緊
好過老綜。

掃街清潔老麥u記派傳單我都好專重。

除左dc9,保險,地產,詐騙,黑警,食環,查飛。
事實係連登仔大部分都做緊垃圾工,甚至好多可能仲失緊業,接受唔到咪進修囉,喺度怨天尤人把撚。
同返份唔鍾意嘅工 仲要擔驚受怕 怕俾人炒 供唔到樓
平時食好少少都叫救命
當你搵到30 又想要40
到40又想要50
自己開心就得
唔開心既話 就努力啲
係香港搵3 40唔係話真係好難
做緊個行唔得就快d 轉
地鐵站競步果D係加左速既NPC
果d係辛苦
我以前都咁諗

但你咁講一下就抹殺左坐office果d人
人地後生用左幾多時間讀書,攞到咁多知識
咁貴人工買佢地番黎就係要佢地嘅專業知識

如果一個人由0開始學要用幾多時間先學識
最好全部人去耕田回復古代農耕社會,productivity 最大
無奈接受
可能連登仔下下淨係諗full paid
咁樣先易移民 無包袱
笑撚死
真係聽連登仔講過去洗碗?
講得出呢句嗰啲人都肯定係有啲錢/有啲技能學識過到去唔使做洗碗
30歲仲要返工真係要檢討
證明你已經係窮撚
識人香港做飲食,過去都係做飲食,依家住大屋,得閒就遠足幾寫意
但呢個社會產生既價值,主要係由用腦既人生產,根本資本主義原則,用腦既人賺多過勞動力係正常。

但有例外情況,就係勞動力+高生命危險或勞動力+技術或者3樣加埋呢兩個組合既人工可以高過用腦既人

勞動力+高生命危險+技術例子:水底焊接工人/特種兵/地盤工人

勞動力+技術: 裝修佬/影相佬/髮型師

以上其實都係要用腦,只係同醫生/工程師比既話用腦程度/複雜度低一大截咁解,但人工可以好高
咁咪去囉即刻去
你本身都nothing to lose
有咩唔去嘅理由啊
水向低流但係孕育萬物
38歲,被逼接受咗自己係條廢物
凌晨先收工
千祈唔好生仔, 屋企大把例外
咁你想我點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞