多倫多生活討論區 59

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
Online banking
最好痴住你本身用緊戶口方便過數
virtual bank 咪唔洗約
㩒個制就搞掂
收得現金就唔會咁乖報稅
餐廳果d仲癲
呢個問題同香港啲的士司機/餐廳老闆/其他現金出糧嘅人一樣
如果冇人篤灰/放蛇
稅局一黎冇證據
二黎冇資源
三黎如果為KPI
係都捉上司公司先
呢啲逃稅對稅局其實係魚毛蝦仔黎
"收現金從來都冇報過收入"

你點知道佢無報稅呢? 收現金唔一定無報稅。 佢可以用課程表嚟計收入。 當然佢有無報足就另外一回事。 佢都有某D 支出要報㗎嘛,稅局要睇佢報既收支比較同區既同行有幾大分別。 如果太突出(少), 可能就會彈出嚟睇睇。如果發現大量懷疑逃稅,就可能得別針對依個行業檢查。 有好幾個業都被重點審查(地下經濟活動)
想問下MPF 拎出黎 係咪當foreign pension income?
Either 收税 either RRSP?
咁DTA係咪唔關事
唔會完全唔報既,點都報少少,唔會報晒囉
想問一下仲有無tg group 入
衰D講句,呢種教車教琴補習工作,頂盡咪交萬多D稅一年
記得喺香港時教個細路咩叫稅收,解完一大輪,佢問我咁咪即係政府搶錢我答佢定義上唔啱,實際上幾啱
呢個問題就要討論埋政府存在嘅意義同價值
細路應該未必明
然後就到左右派嘅瘋狂論爭
呢個真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞