香港本地Hip Hop Rapper討論區(2)

995 回覆
4 Like 12 Dislike
不如講下點解Hoyeonjung 呢個MV係香港(甚至世界)頂級

歌:
我諗都有一堆師兄係clockenflap到聽過佢哋leak 唱live 第一次聽已經無乜好挑剔 隻beat係好傳統有sampling嘅trap beat 但個808整得好正 一enter the DT就會catch到個flow 而且NOLY一開聲頭幾個bar係身邊嘅人都 嘩咗聲 聽得熟 其實NOLY b之後幾首歌嘅唱法都變緊 tight咗好多
MV出咗之後睇埋歌詞更加誇張 一貫嘅語帶相關 再加唔同嘅terms 擴闊一兩個bar嘅內容 如果有興趣 可以係W啲歌下面留意 @ProtherD 知道佢都係一個狂熱fans 會盡量解釋每個bar (特別鐘意 我鐘意 我自己 I masturbate 呢一句 )

MV :
搵到一個香港應該無乜人知嘅法國藝術品作為龍寨II嘅開端 條骨嘅pattern亦與龍寨II嘅logo(類arcteryx) 十分相似 完美展示project concept
條骨拍攝上如果唔係近鏡應該會覺得佢係CGI 再者睇翻藝術家嘅背景 連個concept都同佢哋一直整嘅歌 乃至身份認同都好一致 假到我覺得係佢哋比錢整
同埋潮汐漲退嘅環境 我諗個MV至少用咗兩日去拍 好有心思

Wearing :
熟悉嘅朋友都知佢哋著緊係早前限量發售嘅Wind breaker 據聞某個中國二手平台已經炒到上幾千萬銀 NOLY身穿SKM pants 繼續flex b choir另一個project

其實一直都有係個post到留下言 但同樓上師兄傾完 都想分享下自己嘅睇法 唔想比人覺得我盲撐
有機會介紹下啲自己私藏嘅hip pop music
原來炒到上萬咁撚顛
唔怪得嗰日1個鐘就冇曬
打多咗個萬 但幾千係有嘅 佢哋飢餓行銷嘅策略一直都好強
好似得100定50件?
一見到已經賣曬
龍寨I件tee 異常火曜日tee 黑膠 呢啲item佢全部賣一次就無
Tee係有復刻 但原來同初版有分別 like背脊無tracklist 已經差勁遠 所以如果有研究開草開 一定係較定鬧鐘搶
原來初版背後有track list
佢好似多數時上11點打後開賣多,但好多時係無預告就賣
https://www.instagram.com/p/C1om3URvqX6/
wildstyle有四個mv喺外國拍,成個美學level又提升幾個層次
係50件
今次呢件yq 2023年4月就po左上ig
見佢100套cd賣左幾日
諗住今次都會有翻咁上下時間走戔
結果都係大意左
又真心想問大家覺得 除左yack同m4 仲有咩大家會追下? sp? 9rap?
呢首好似係853既production
唔知你對Bring it back輸比ZERO既澳門人有冇記憶

https://www.instagram.com/reel/Curk8OZuHD-/
除咗wildstyle 我自己有跟開嘅有special plan 尤其cheesekit
其他artist出歌一定會聽一次以示支持
Tyson同tiab係咪炒左 佢地unfol左大家ig
Cheesee 4個E字 你知屈指可數
個人覺得麻麻地
廿四味最掂
聽左一次唔知聽左乜
唔係Juno會好好多
鐵樹蘭主音
係喎,你唔講都冇留意到,都幾慘, 要咁樣避
自己攞嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞