有咩職業會對自己份工真心充滿熱情??

419 回覆
31 Like 404 Dislike
現實係殘酷而且一啲都唔友善
學唔識點樣生存就係咁
但係老師社工就一啲都唔抵可憐
話自己辛苦乜乜柒柒都係自己攞嚟
你無辦法樂在其中 有得擇你咪quit
呢個咪就係點解香港人自信同創意都比外國人低啲囉,一唔同啲就比學校老師打壓,仲點有自信點有諗法
成套教育制度就係唔鼓勵學生有諗法,淨係培養學生要合群要融入制度去做未來齒輪,教書咪嗰班執行者,即係學校入面嘅警犬
估唔到真係有人覺得咁樣係件好事 覺得中學反叛嗰班真係衰人
做音樂&藝術&寫作嗰啲一定啦
講緊真係創作 唔係教琴教畫畫嗰啲
我好欣賞mm
創作行業
休班生活精彩啲
難聽d講句,記者人工低到心靈唔滿足,唔會做到落去
不如你講下自己又做咗啲咩咁偉大啦 反社會loser
得啦知啦 懷才不遇吖嘛 被世人誤解被世人排斥吖嘛

去青山啦白卡佬 睇你呢啲反社會loser發表偉論都真係幾好笑 淨係識將自己既失望賴落人到 自己冇錯 係父母錯老師錯社會錯
生態學家?睇discovery channel講啲癲佬可以賣晒啲資產然後係亞馬遜住幾年,就係為左睇啲罕見雀一眼
因為佢哋覺得老師護士人工高 唔值得有咁嘅糧
但其實我真係唔明月入三萬有咩咁高
咁你唔係對份工充滿熱情
你係對舊錢姐
有時間睇下啲研究教育制度嘅article啦香港教畜 最緊要啲學生乖乖哋咁出嚟做齒輪,咪撚要我OT就最好啊嘛
我中學時係最出位曳到仆街嗰啲嚟但班主任勁關心我超錫我
你過往遇到咩教畜攪到你咁反感
其實就咁教院讀完bachelor degree 唔會有學校肯收
除非三大就肯冇pgde都收
你地講到人工咁高又輕鬆 咁點解吸引唔到啲優質既人? 如果降低人工有咩後果?講野用下個腦先啦基本logic都有問題

又係淨係識攞教院班20分既黎講 唔講下中大港大教育收幾高分?唔講下pgde點樣爭崩頭?唔講下大把碩士holder入行?中學教得既冇返條A都有條B啦 你讀咩垃圾學校啊讀唔成書

你地最吹奏既工程poly今年收17分渣 中大工程都唔係高啦 咁係咪叫讀屎片啊傻尻 現實講我驚你被人笑啊社會垃圾
養不教 父之過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞