有咩職業會對自己份工真心充滿熱情??

419 回覆
31 Like 404 Dislike
AV 男優
日日免費屌靚女
仲有錢收
保險啦 日日係到曬名
外賣員
因為工作會有壓力,打工又會驚做得唔夠好,又唔夠有家底打風流工,自己做老闆又係一樣驚搵唔夠。其實我估到最後都係窮,工作對自己黎講只有壓力
呢個咪職業道德問題,要講嘅咪先旨聲明,欺騙人信任,係counselling 入邊已經係唔專業,係香港先咁怪,當班社工識counselling
前弟婦個司機
運動員
熱誠應該睇人唔係睇職業
當然現實係職業環境都好大影響
所以依個問題有兩個解讀
一係有咩職業係生態環境正常
二係有咩職業環境苛刻到你冇愛係冇可能會入行
救護。人工冇一般醫護咁高;光環冇消防咁大。但係返工處理/接觸到既野都可以係死人冧樓,十萬火急。不過每日返工幫到人。
無熱情根本捱唔到做醫生
以前細個返工好撚憤世嫉俗,覺得係自己用時間去換緊老闆嘅錢返嚟,唔應該對工作嘅嘢上心,每次一有人比野我做我就覺得嗰個人正一死仆街黎。

到而家自己開公司養住啲人,就覺得啲老闆講嘅果句「我叫你做你就做啦」其實真係好撚啱聽,依句嘢基本上可以令一個打工仔完全冇煩惱咁樣去返工。

做嘢本身係一個好撚痛苦嘅行為,唯一一個冇咁痛苦而令你有熱情嘅就係你喺依件事嘅share holder…..

但我斷估依度有九成人口都唔明白呢個道理,只要你一日仲係返工嘅時候諗緊幾時可以放工,你永遠跳唔出個圈圈。
衰11都係幫青少年篤的
工程就算啦 快撚d完左佢好尻過啦
導演
義工
做長者服務,見到自己幾差,總有老友遭遇比自己更差
做性病健康組織,見盡人生百味
工作熱情:沒有最差只有更差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞