有咩職業會對自己份工真心充滿熱情??

419 回覆
31 Like 404 Dislike
你自己唔好彩啫
唔好以己度人喇
咩叫「全部都係」?笑死
PTGF
城市花園
師兄好準 一個表講哂
講多少少? 定你有冇諗過人地係為咗先拉近關係再教化班欺凌者先
海洋公園照顧動物
咁你咪好叻 分享下自己做邊行、有幾偉大幾有熱誠先啦
佢哋點幫你先

佢哋二五仔黎
明明都冇乜事
自己可以消化
點知 佢會問下你有乜唔開心
話唔會同人講

屌!轉頭老母 滅時 知道曬
小學係咁 中學又係咁
我明個感受係唔好 但機制要佢地咁做 社工唔係萬能 解決唔晒所有野

例如學習方面既問題唔同返老師講點幫你啫 精神健康就要搵治療師 其他sen又要搵相應治療 而呢啲都要知會家長得到家長同意
獸醫,幼教,智障人士導師?
教院Bed小學就係
中學多數得band3先肯收
Sad truth:
工作對世界幾有用 同 賺幾多錢未必掛勾
肯定係細個弱弱智智比老師屌佢幾句就仇師 「老師鬧我一定唔係我問題 佢哋係教畜」
人地做兒子呀
最撚有passion嘅行業
唔怪得要入呢個post分享心得
月入三萬辛辛苦苦儲左50萬
再加埋daddy 資助4950萬
full pay左間5000萬 2000呎 市區樓
係咪好inspiring 好passionate?
我嗰時教畜同好老師都遇過
對住教畜會唔留情用粗口屌
好嘅老師真係會想得閒約出嚟請佢食餐飯

首先想講冇睇唔起老師 讀書時期有遇過好有心機老師、只想放工既老師、同蝦細路既老師

可惜老師同護士既「份內事」唔係好似一般打工仔咁直接
舉例如果一個老師照書唸完就落堂、唔理學生有冇聽得明有冇學到野既,咁仲叫唔叫「做左份內事」?如果學生之間有不和發生欺凌既,老師作為一個班既負責人唔理唔解決,咁算唔算「做足份內事」?

學校同醫院嚟d福利設施既「份內事」又可唔可以直接同私人公司比較?
識好多律師朋友都會做到好厭惡 覺得冇哂挑戰性 同埋佢哋24小時on call個個都做到人乾咁
咁係你唔知人哋煩你係為你好
人哋講緊真係情緒有問題 鍾意玩連坐 shame你
用你嚟make fun嗰啲人喎
我自己冇畀人咁對待 但係你望住其他人咁你都覺得過份啦 仲有上司捽數咁屌喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞