廿六歲得五十萬身家叫正常定窮

419 回覆
18 Like 568 Dislike
平生最大既願望就係 快d財務自由 唔撚洗返工
返3/40年工 要用半世時間做狗 不如無出世過

我諗係香港坐底都要2000萬身家先財務自由到
其實儲黎如果又買唔到樓既,有咩用?
利申:27, 0儲蓄 ,月月清,但洗得開心,
無父幹 公屋仔 , 係咪應該要死左去
定有無人同我差唔多

其實儲錢唔係單係買樓
唔買樓都要儲
我自己本身係一個冇物慾又極懶嘅人
我儲錢嘅動力得一樣就係快d唔撚洗做

冇學歷 兩文三語完全唔得
冇專長 唔捱得 冇體能
冇父幹 冇人脈
咁嘅情況下得錢揾錢可以幫到手

我呢d低下階層錢係唯一一樣可以幫自己向上流嘅武器

但係我返工都算正常 同事都幾傾得 而且大部分都一份工打一世
到左65先算啦仲有40年做

我目標最遲35
懶到唔死都冇用

邊洗...
好睇你d錢點揾返黎
如果你有5百萬 2/3係錢揾錢返黎
唔返工都一樣可以錢揾錢
你靠打工儲的話就唔返工唔得la

5百萬 1年揾10% 都50萬...
單身一條友點玩都得la

5m流動資產 加一層公屋/居屋應該係最基本
無5m都咪撚出post 啦屌你老母

咁又唔洗2000萬咁誇張既..
當你有一層600萬市區自住樓 + 一層500萬屯門收租樓
每個月收 萬五蚊租
再加少少股票,基金..都做到財務自由掛

拎住幾百萬係東歐摵
日日屌鬼可以屌到你鳩斷

邊洗...
好睇你d錢點揾返黎
唔返工都一樣可以錢揾錢

單身一條友點玩都得la

你既假設 好不設實際
一年穩定10%回報應該好難
搞劏房都無咁多

咁又唔洗2000萬咁誇張既..
當你有一層600萬市區自住樓 + 一層500萬屯門收租樓
每個月收 萬五蚊租
再加少少股票,基金..都做到財務自由掛

問題係500萬樓放唔到萬5租
屋企放租緊層400 都係收緊9500(雖然黎緊應該會加) 咁啱都係屯門 仲要市中心添

扣埋管理費 同 地租 之類 有3厘利息都算唔錯

邊洗...
好睇你d錢點揾返黎
唔返工都一樣可以錢揾錢

單身一條友點玩都得la

你既假設 好不設實際
搞劏房都無咁多

點會...
我自己例子

8年前
30k左右
7年開始第一份長工到而家出左1百20萬糧左右

手上現金岩岩好200萬
7年黎每個月4千家用冇變過
起碼一半係錢揾錢走出黎
同係曲線唔係線性
最近一兩年人工:投資回報個比例已經1:2 左右

因為本金大左麻
當然我d投資係唔入流
今年買訓身2800/5都30% la
唔好講700 2018 2382 呢d
住公屋就叫有錢

租樓就好窮

私樓有家底就唔會當錢係一回事

識公屋撚大陸岩岩賣左樓渣住成千萬
真係痴撚線

Metoo
btw
我先話唔洗比家用
儲得20萬果個唔好咁大聲
我7年家用都 336000

但我都好清楚每個月所謂4千只係夠養自己
水電煤管理費市值租金都唔夠比
而家呢個時世有公屋 居屋住都已經算有d父幹

邊洗...
好睇你d錢點揾返黎
唔返工都一樣可以錢揾錢

單身一條友點玩都得la

你既假設 好不設實際
搞劏房都無咁多

點會...
我自己例子

8年前
30k左右

手上現金岩岩好200萬
起碼一半係錢揾錢走出黎
同係曲線唔係線性

因為本金大左麻
當然我d投資係唔入流

講依d事後野無意思
bitcoin 幾千倍添
當然 我唔排除你做到 實有人得

如果一年10%‘’必賺‘’既投資回報 係容易/大部份人做到既 無窮人啦 個個借銀行錢去發達啦 唔會再有人買樓放租

邊洗...
好睇你d錢點揾返黎
唔返工都一樣可以錢揾錢

單身一條友點玩都得la

你既假設 好不設實際
搞劏房都無咁多

點會...
我自己例子

8年前
30k左右

手上現金岩岩好200萬
起碼一半係錢揾錢走出黎
同係曲線唔係線性

因為本金大左麻
當然我d投資係唔入流

講依d事後野無意思

如果一年10%‘’必賺‘’既投資回報 係容易/大部份人做到既 無窮人啦 個個借銀行錢去發達啦 唔會再有人買樓放租

事實上係好多以財務自由為目標嘅人係唔止平均10%p.a.

我個人黎講係完全唔入流的
而家d whatsapp grp入面大把人魚翅撈飯
撈一兩次就賺100%嘅大有人在

邊洗...
好睇你d錢點揾返黎
唔返工都一樣可以錢揾錢

單身一條友點玩都得la

你既假設 好不設實際
搞劏房都無咁多

點會...
我自己例子

8年前
30k左右

手上現金岩岩好200萬
起碼一半係錢揾錢走出黎
同係曲線唔係線性

因為本金大左麻
當然我d投資係唔入流

講依d事後野無意思

你一直攞少數例子去講有意思?
你可以保證你每年‘’穩定‘’10%回報
你唔只200萬啦
我問銀行借錢 唔洗10年過億添
財務自由係計穩定被動收入

大二龍 放數 年息 120-240%添

邊洗...
好睇你d錢點揾返黎
唔返工都一樣可以錢揾錢

單身一條友點玩都得la

你既假設 好不設實際
搞劏房都無咁多

點會...
我自己例子

8年前
30k左右

手上現金岩岩好200萬
起碼一半係錢揾錢走出黎
同係曲線唔係線性

因為本金大左麻
當然我d投資係唔入流

講依d事後野無意思

你唔只200萬啦

如果你每年 用好簡單 唔入流 人人都做到既方法 可以穩賺10%up

你答我一個問題 點解銀行要低於10年息借錢比你

其他咩都唔洗講 你贏 我好奇想知

就簡單答依樣野就ok
答唔到就換過條

邊洗...
好睇你d錢點揾返黎
唔返工都一樣可以錢揾錢

單身一條友點玩都得la

你既假設 好不設實際
搞劏房都無咁多

點會...
我自己例子

8年前
30k左右

手上現金岩岩好200萬
起碼一半係錢揾錢走出黎
同係曲線唔係線性

因為本金大左麻
當然我d投資係唔入流

講依d事後野無意思

你唔只200萬啦

如果你每年 用好簡單 唔入流 人人都做到既方法 可以穩賺10%up

你答我一個問題 點解銀行要低於10年息借錢比你

其他咩都唔洗講 你贏 我好奇想知

就簡單答依樣野就ok
答唔到就換過條

冇人話過人人都簡單做到
我有冇話過簡單先

但係你做唔到又唔代表冇阿爸打

銀行點解要低息借出黎
因為佢d活期錢成本連0.1都冇
冇成本嘅錢 放出黎做樓按收1.7%都肥

仲有我咪講左d錢係打工儲返黎定主要錢揾錢返黎係好大分別

以財務自由為目標嘅人都係及早投資把la

不如你又講下你點為你平生最大願望努力緊?

之前的士哥果二百幾萬hsbc而家應該3百萬了
每年都為佢帶黎7-8%嘅息
果度都成廿幾萬
財務自由是指你無需為生活開銷而努力為錢工作的狀態。 簡單地說,你的資產產生的被動收入必須至少要等於或超過你的日常開支。 這是我們大多數人最渴望達到的狀態,如果進入這種狀態,我們就可以稱之為退休或其他各種名稱。

同埋財務自由簡單d講同社會寄生蟲差唔多
唔洗做 不善生產
如果成個社會嘅人都達到財務自由
冇人要返工 所有野都會停
通漲會升 直到有人要出返去打工

所以要達到財務自由唔係簡單的
得一小部份人做到係好正常嘅事
我由頭到尾冇話個簡單
更冇表示過我所要求嘅係咩質素嘅生活

回報只係假切
但我都有講過一層樓加500萬係基本
我相信暫時黎講係合理
就算係 5%回報

25萬1年
因為冇住屋開支
每個月有2萬
已單人黎講 已經係中產或以上嘅消費水平

統計署好似有統計香港家庭開支
住佔好大比例 之後係食
財務自由是指你無需為生活開銷而努力為錢工作的狀態。 簡單地說,你的資產產生的被動收入必須至少要等於或超過你的日常開支。 這是我們大多數人最渴望達到的狀態,如果進入這種狀態,我們就可以稱之為退休或其他各種名稱。

同埋財務自由簡單d講同社會寄生蟲差唔多
唔洗做 不善生產
如果成個社會嘅人都達到財務自由
冇人要返工 所有野都會停
通漲會升 直到有人要出返去打工

所以要達到財務自由唔係簡單的
得一小部份人做到係好正常嘅事
我由頭到尾冇話個簡單
更冇表示過我所要求嘅係咩質素嘅生活

回報只係假切
但我都有講過一層樓加500萬係基本
我相信暫時黎講係合理
就算係 5%回報

25萬1年
因為冇住屋開支
每個月有2萬
已單人黎講 已經係中產或以上嘅消費水平

統計署好似有統計香港家庭開支
住佔好大比例 之後係食

我地返返去我地討論既topic 唔好講財務自由住

就係10%穩定投資回報既可行性
你sure10%up 回報 點解你唔借盡銀行錢?

利申 太長 無睇曬

不如你又講下你點為你平生最大願望努力緊?

之前的士哥果二百幾萬hsbc而家應該3百萬了
每年都為佢帶黎7-8%嘅息
果度都成廿幾萬

現價計 有8%? 唔好玩啦 我無留意開 但我知唔可能

唔通我20年前買樓100萬 依加值600萬
租出去2萬個月 回報率係24%?

邊洗...
好睇你d錢點揾返黎
唔返工都一樣可以錢揾錢

單身一條友點玩都得la

你既假設 好不設實際
搞劏房都無咁多

點會...
我自己例子

8年前
30k左右

手上現金岩岩好200萬
起碼一半係錢揾錢走出黎
同係曲線唔係線性

因為本金大左麻
當然我d投資係唔入流

講依d事後野無意思

btw 大把人 意思係指幾多人? 大把人有過千萬流東資金
佔全港人口足足0.8% 夠唔夠大把?
我上年儲錢結婚 都一年有十幾萬 人工18k

利申 20歳 冇父幹

人工18k, 1年儲十幾萬? 你練仙? 唔洗家用叫冇父幹? 你自己出黎住我睇你儲得幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞