廿六歲得五十萬身家叫正常定窮

419 回覆
18 Like 568 Dislike

有咩問題
我D錢用黎課金,日日出街食,食好D,唔洗就住就住,
都有200K,30歲前應該都有500K
算係咁啦

但你數埋最多都係得15k可以洗
生活可以有幾高尚
想請條女食餐好都有心無力wo師兄
btw 做野4年得200k真係唔好周圍講啦
以前細個 唔知錢為何物 18歲前打機成日課金
依加諗返起 個心都隱隱作痛

個個人有自己既興趣既
我點洗錢又論到你管
香港有七百萬人,你邊位?
顧掂你堆信用卡先啦

同埋二十萬係工作後既儲蓄
一歲至十八歲每年利是錢平均$12000
果到都仲有20萬
真係唔多,至少好過班中二病先啦
我身邊幾乎個個都係咁
我圈子入面我算最窮
不過住唔洗煩住屋先啦
30歲過埋我名,升值咪樓換樓,拎返幾十萬囉
都係果句,香港大把我呢種人
班中二病窮撚憎得幾多個?

唔係憎 都唔係酸你

我只係想知你揾萬5 生活可以有幾好姐

課金 食好西 旅行 玩鼓wo

首先,我冇講過我生活好好,
我只係話平時可以食好D,同埋不愁衣食。

唔洗交家用,搭車一個月$1000,食飯$3000左右
$10000
平時儲7K,仲有3K剩,最近幾個月先開始儲一萬

每三個月去一次亞洲,每一年半去次歐洲,仲夠剩低就課金 買套鼓。

好正常既生活

一個月食飯食3000蚊 介唔介意講下 食好少少 係即係食大約幾錢餐?

有咩問題
算係咁啦

生活可以有幾高尚

個個人有自己既興趣既
我點洗錢又論到你管
顧掂你堆信用卡先啦

果到都仲有20萬
我身邊幾乎個個都係咁
我圈子入面我算最窮
不過住唔洗煩住屋先啦

唔係憎 都唔係酸你

$10000

每三個月去一次亞洲,每一年半去次歐洲,仲夠剩低就課金 買套鼓。

好正常既生活

一個月食飯食3000蚊 介唔介意講下 食好少少 係即係食大約幾錢餐?

你話你自己日日出街食
3000蚊個月 100蚊日 當你唔食早餐啦
茶餐廳 唔叫碟頭飯 叫餸食?
廿六歲得40k
想問下炒股你一開始用幾多本

我兩年一開始炒就好似廿幾萬
差唔多成褔身家
呢兩年脹面一直蝕緊
係呢半年股市升到痴線先倒賺
呢兩個月股票都賺左唔至40k
廿六歲得40k

差唔多成褔身家
呢兩年脹面一直蝕緊

好勁
廿六歲得40k

差唔多成褔身家
呢兩年脹面一直蝕緊

好勁

好運啫
半年前D股票仲係蝕到Pk (賬面上)
廿六歲得40k

差唔多成褔身家
呢兩年脹面一直蝕緊

上個星期 我多左十幾萬
而且高位緊係爽
要全身而退 先有用
我上年儲錢結婚 都一年有十幾萬 人工18k

利申 20歳 冇父幹
廿六歲得40k

差唔多成褔身家
呢兩年脹面一直蝕緊

上個星期 我多左十幾萬
而家高位緊係爽
要全身而退 先有用

有咩問題
算係咁啦

生活可以有幾高尚

個個人有自己既興趣既
我點洗錢又論到你管
顧掂你堆信用卡先啦

果到都仲有20萬
我身邊幾乎個個都係咁
我圈子入面我算最窮
不過住唔洗煩住屋先啦

唔係憎 都唔係酸你

$10000

好正常既生活

一個月自洗5000都 已經自覺 窮窮地
26歲有儲蓄習慣, 算唔錯啦.
身邊好多都係月月清, 有啲仲要欠咭數, 還緊min pay...
成班中二病窮撚酸人
50萬有幾出奇呀 又唔係多

小弟Grad出黎做野第四年緊

唔洗交家用,冇拖拍,冇投資,純儲蓄。

第一年13K,儲5K
第二年14K,儲5K
第三年14.5,儲7K
第四年15.5,儲緊10K

都已經20零萬啦
返工放假仲可以食好小小

你班窮撚真係好撚肉酸
憎人富貴厭人貧

出黎做野根本唔難儲
知唔知點解
香港本身七成人住自置房屋(包括居屋)
呢七成人入面再有六成供斷
唔洗擔心生活

酸完就檢討下自己同埋屋企點解咁失敗啦
窮唔緊要,但心態肉酸真係冇得救
我日日上黎笑鳩班中二病窮撚

雞拿咁大隻字 以為好把炮
個個好似你咁 唔駛比家用 無拍拖
儲四年先得果廿萬 真係得啖笑
仲好意思笑人

有樣野 我覺得你勁
越洗越少錢
我就做唔到

都係靠屋企架咋
獨仔,樓又供斷寫埋我名

基本上同頭幾頁D人講一樣,香港有層供斷既樓留俾仔女既父母好多,起碼五成。

至少要溝女,真心定玩玩下食女都唔怕溝唔到
結婚都唔怕冇錢,唔通叫條女住公屋咩 污糟邋遢 老鼠又多 行都唔想行入去

靠屋企你就再細聲d啦

其實真係唔明幾時開始 有一種 笑鳩人地 屋企有錢/有少少錢/中產 既文化出黎

假設我有樣野(屋企有錢) 大家都想要既 然後就因為我有依樣野 而比人笑鳩我(屋企有錢) 合唔合理 ?

個個人聲稱自己屋企 有少少錢 就一定有留言話:父幹撚 講到好似好撚唔光彩咁 唔通屋企有錢會有人唔想?

唔係笑佢屋企有錢
你睇佢搵15K 靠自己上車短期內無咩突破的話都無可能
你有自知之明, 就唔應該就去沾屋企既光

黎耀詳個仔20歲靠老豆渣緊幾架超跑
你都唔會覺得有咩值得誇口啦?
所以你take advantage係ok,
但唔好覺得係自己成就

老老實實
呢個時代不嬲靠屋企
唔通你要結婚,屋企人層樓轉你名
唔通你條女會話:我唔要你屋企層樓,我要我地自己慢慢供咩
住我由細到中都係咁生活 ,其實香港大把後生仔好似我咁,層樓都係靠屋企人,你憎得幾多個?

無人話憎你
父幹係理所當然
但要你笑人廢
真心覺得搞笑d姐
廿六歲得40k

差唔多成褔身家
呢兩年脹面一直蝕緊

上個星期 我多左十幾萬
而家高位緊係爽
要全身而退 先有用

你岩...
2015年6月中我都贏70萬
7月頭得返20萬

窮鬼

一樣 26 有 60萬左右 月入 25k
唔識投資

窮鬼

26歲有儲蓄習慣, 算唔錯啦.
身邊好多都係月月清, 有啲仲要欠咭數, 還緊min pay...

咁大家覺得依家啲後生係月光族多啲
定係會儲蓄嘅多啲

窮鬼

其實儲黎如果又買唔到樓既,有咩用?
利申:27, 0儲蓄 ,月月清,但洗得開心,
無父幹 公屋仔 , 係咪應該要死左去
定有無人同我差唔多
定有無人同我差唔多

有無女
定有無人同我差唔多

其實儲錢唔係單係買樓
唔買樓都要儲
我自己本身係一個冇物慾又極懶嘅人
我儲錢嘅動力得一樣就係快d唔撚洗做

冇學歷 兩文三語完全唔得
冇專長 唔捱得 冇體能
冇父幹 冇人脈
咁嘅情況下得錢揾錢可以幫到手

我呢d低下階層錢係唯一一樣可以幫自己向上流嘅武器
定有無人同我差唔多

其實儲錢唔係單係買樓
唔買樓都要儲
我自己本身係一個冇物慾又極懶嘅人
我儲錢嘅動力得一樣就係快d唔撚洗做

冇學歷 兩文三語完全唔得
冇專長 唔捱得 冇體能
冇父幹 冇人脈
咁嘅情況下得錢揾錢可以幫到手

我呢d低下階層錢係唯一一樣可以幫自己向上流嘅武器

但係我返工都算正常 同事都幾傾得 而且大部分都一份工打一世
到左65先算啦仲有40年做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞