真心仆街公司

562 回覆
1678 Like 128 Dislike
咁對你都唔開名
事源11月果時,Agent cold call in左份新工,間公司講到自己黎緊一定中張標要開條新team,咁舊公司1月先派bonus,我就開兩個價
1) 一個價就等我拎埋份bonus 先黎(平啲)
2)再Markup月薪10%我放棄份Bonus

當你20000人工, 舊B=20000
新工+20% = 24000, 唔扣強仔你都要用5個月時間去COVER番個B
佢過唔到PROBA 已經輸晒, 咁簡單條數都唔識計?

打工就緊係老西都攞埋個B先走, 有人搶, 你係有料既唔洗BARGAIN 人地自動會BUY OUT你
佢用redundant 原因抄
但如果你proof 到佢其實唔係
咁可能有其他原因? 會係discrimination…?
呢啲要樓主自己先知
要人放棄份bonus 先加20%又唔賠嘅工狗都唔屌啦
樓主自己計落都冇so
Accenture 好少會咁wor 人工都唔高啦
投資失利
咁嘅英文,畀我都炒你啦
補充一句,你兩個方案得罪講句都係白痴

等埋你拎完bonus先請即係本身都唔缺人,加你10%佢嗰刻遲左有新contract一定係炒你請過個平架啦,點會用嗰個價益你填垃圾位做住先,用下腦你代入老細角度都知唔會咁做,唔關閪唔閪事

反而你叫佢出一筆填左你個bonus你先即過簽埋約咁樣先可以考慮即使佢即炒你都無蝕,佢唔肯出證明有無你都得
年尾cut off完
計盤數唔洗時間?
仲要睇哂公司overall同事performance appraisal 再計點分
基本要做夠一年先追到份bonus
拎完 bonus 就走咁仆街
今次算係受返次

呢句野你自己講架屌你老母
自打嘴巴
白紙黑字最實際?份contract咪白紙黑字寫7日同1個月囉,都掩蓋唔到間公司仆街喱個事實
計好晒數之後
就算講左派幾錢
講埋幾時派例如 1月31日
你咪試下 1月25日遞信囉
睇下仲有冇
樓主係慘, 但再慘啲都時有發生。
有啲人辭左職未入職間新公司withdraw offer都有發生。
咁係因為樓豬屌間公司仆街在先丫嘛
用返相同 standard 啫
佢收返
承認只係自己 on9
間公司其實好合情合理
咁佢拎完 bonus 走就一樣合情合理
其實真係冇人諗過樓主有問題, 俾人順勢炒埋?
真,根本樓主數都未識計,新工就本身點都有風險,唔直接buy out填返份bonus先加佢50%都有機會係會輸人工

同埋人地公司要搶你就點都一定肯出,唔肯出即係本身其實係人都得,只係樓主咁蠢諗都唔諗就棄份bonus過檔
咁咪遲多幾日先resign囉
點樣guarantee “繼續”留喺公司呀
繼續多幾日叫繼續?
點都攞埋bonus先走好啲
佢根本就係嗰d廢老/old seafood
2023年仲同公司講心,傻的嗎
名又唔開 本身都有少少同情你
呢家無了抵死
咪咁天真啦
幾時講 guarantee 呀?
你 on9?
只係講緊派 bonus 呢個動作
「係一間公司鼓勵出色同事續留既方式之一」
鼓勵啫
有離心既人就直頭唔派
都好正常
如果唔係d 打工仔都唔會醒到識收左錢先遞信啦
你仲駁乜撚
咁咪即係過左一月隨時可以走囉, 個bonus使命完成左囉低能仔
岩呀
2023 年仲話一間公司跟合約炒人係仆街
樓豬係咩垃圾心態?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞