真心仆街公司

562 回覆
1678 Like 128 Dislike
事源11月果時,Agent cold call in左份新工,間公司講到自己黎緊一定中張標要開條新team,咁舊公司1月先派bonus,我就開兩個價
1) 一個價就等我拎埋份bonus 先黎(平啲)
2)再Markup月薪10%我放棄份Bonus

佢地好似好等人洗,叫我唔要份Bonus俾個貴價Offer我
咁我就計過預係度長做,可以補番唔見左既Bonus,佢地又咁等人洗應該穩陣啦

問過可唔可以等多陣,佢地話新年啲Senior 放假就無人教我野所以唔等,咁我咪俾信12月底走人

1月頭上工雙安無事,中間上下堂自己挖Server啲料自學佢啲Manual。但過左兩星期都無野做咁,我咪問下點解未有實際野做。個PM仲叫我唔洗咁急,唔會將我投閒置散。

之後今星期鬼佬老闆外國番黎視察下,見佢同我個PM,HR開左好多次會,之後今日同我講因為個客延遲張標,所以補7日錢炒我。我問有冇其他位置可以暫時容納我做住先,竟然話無。

我黎第一日先有個Engineer 離開,我頂住佢啲野咪得。但都無呢個Choice,我大拿拿放棄左兩個幾月Bonus 黎救你急,你一句咁樣炒人,正仆街公司,好心張標未成就咪請人啦。

黎緊岩岩開始要供樓裝修先搞咁既野,黑仔
同其他同事傾都覺公司仆街。

1999唔好意思
戇鳩,人地跟contract做野
跟Contact 做,一間公司得一張Contact生存?
大把其他Works啦
同埋一開始唔好講到咁急,實牙實齒一定開到張標
你叫我拎埋舊公司果舊Bonus先On board都未遲啦,我拎完先走唔會咁介懷
等人洗通常有伏是常識吧
咁伏極以為都可以玩一年架嘛
就算中左標都可以炒你
宜家連標都唔知幾時開
炒你更加唔洗擇日
仆街還仆街
傻閪還傻閪 人地跟contract做野 份contract你簽架
咁就唔好一開始講到咁大,同咁急。我要求收平啲等我拎埋Bonus先都唔肯

大拿拿唔見兩個幾月錢
佢大把其他Jobs,我份約唔張限只跟張新標架,職能可以做其他野,唔跟新標可以分配我入其他Team做住等新標架嘛,本身其他team都有流失
咁係你自己入世未深
不嬲跟contract做野
你英文差就打返中文啦
打少左隻字,自
咁仆街就開名la
少少搞笑
返新工不嬲都有risk
未過probation 咪7日囉,過左咪1個月囉
咁大個人仲信口講既野?
白紙黑字最實際
連幾個Agent都話入行咁耐都未見過咁炒
無問人攞sign on bonus

轉工有風險

當買個教訓
事源11月果時,Agent cold call in左份新工,間公司講到自己黎緊一定中張標要開條新team,咁舊公司1月先派bonus,我就開兩個價
1) 一個價就等我拎埋份bonus 先黎(平啲)
2)再Markup月薪10%我放棄份Bonus

你自己開個OFFER俾人....輸打嬴要?
明有Risk,但連分去其他Team既功夫都慳?明明見有其他Role都唔分落去
下次真係拎晒先走
傻仔職場邊有真愛
香港只有奴供, 冇保障, 建議早日移民, 一日做留港撚都係抵死
我開offer俾人,係預你公司點都有野長做,仲話上市大公司,一支標唔見無其他位可以入?
個risk咪係間公司閪, 你又話明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞