真心仆街公司

562 回覆
1678 Like 128 Dislike
但正常人唔會係一個需要有穩定收入既時間轉工
所有野你情我願啫,調轉咁講公司等人用請左你,你返1日工發現中伏即走,7日內都唔洗1日通知,公司train你2個月,你有更好offer黎個7日通知唔做,公司都無你符,投資有風險,轉工都有架啦,其實好公平
開名先得架傻鳩,學人講奴性
間公司係好仆街 樓主都非常唔好彩 久唔久都會發生呢啲野 未簽contract但辭左職 之後就話收返offer 上左工但試用期內炒 上左工過左試用但發現係伏等等 數之不盡 亦難避 只可以話係唔好彩 樓主收拾心情再搵過啦
名都唔敢開抵你被人抄
唔識睇合約?
希望樓主呻完快啲揾到工
你睇下佢+20%係放棄左咩
計返就知佢係傻豬左啦
要做成年先追得返份bonus喎
一間公司出offer係誠信

員工出bonus係reward佢上年嘅表現

有咩何比性on9
柒頭樓主廢到唔敢開名,扺佢俾人抄
留意到呢條友成日講埋啲on9嘢
佢賠足咪又係誠信 呻完就搵工啦,有咩計
同埋係講明未中 係黎緊既project
呢個risk+無左份bonus vs +20%人工
咁又唔係好值得搏 好高風險
你上面講secure offer
事實上叫價叫合理加幅只係"secure interview 機會”咋喎

個expected salary 唔合理嘅話連見都冇得見啦
何來再進一步secure offer
佢應該係打最低工資工/R老綜
拎完份bonus遞信走都好正常姐
年年年頭都多人搵工
你以為啫
bonus 都係一間公司鼓勵出色同事續留既方式之一
結果袋完就走
根本都係講情義既野

打工仔最鍾意同公司計到足
要跟晒合約黎玩
而家俾樓豬恨到啦
其實無經濟負擔 你鐘意做廢青都得
但有經驗負擔就求穩行先

樓主未意識到個情況或者佢大把儲蓄 返工賺錢買花帶
唔通你未做夠一個月就走 你就係仆街員工咩
你可以炒人 人哋都可以炒你 contract寫明 今鋪你真係唔好彩
應該上得連燈多搞到咁
應該有個更低人工所以炒撚左樓豬
開名啦,唔可以放過依d公司
點會唔care,壓到價有獎金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞