[開心share]北九州玩上東京之旅

86 回覆
15 Like 3 Dislike
Day 19
今日瞓到好晏先起身,去咗明治神宮睇新嘅鳥居

本身想食新嗰間藏壽司,不過超多人,喺樓下買可麗餅食

轉食吉列牛

之前一路都冇咩點shopping ,今日主要去買嘢

宮下公園

揀咗四國嘅烏冬,其他野食咗唔記得影

喺東京嘅最後一晚,食到最後一刻

居酒屋
想試貴族鳥,不過去親都好多人呢間居酒屋有個店員係廣州人,佢同我哋傾咗陣偈,仲請我哋食咗個八爪魚串燒,雖然已經好飽,不過幾好食

Day 19完
Day 20
瞓到自然醒就去機場啦
本身諗住早啲去買手信,點知冇乜野行

Byebye

Day 20完
撚化我?

Nippondaira Hotel
之前send 俾個fd 睇,佢問我做咩要專登去住一日平酒店
20日嘅日本之旅就share 完,每日行程嘅文字版遲啲再出埋
伊貝郵筒好得意
Day 1(Monday)
15:10到福岡機場>博多酒店checkin >拎周遊券>附近食tea >Pokemon center>天神地下街>天神屋台

Day 2 (我好早起身,打埋時間俾大家參考,實際幾點有車要自己再check ,平日同假日都會有唔同)
9:30博多坐水都去柳川>鰻魚飯>太宰府>博多運河城>中洲屋台
去太宰府有架特色列車叫旅人,唔係日日都有,咁啱Plan嗰日冇,搭唔到有興趣可以預先安排

Day 3
7:28博多上車>武雄溫泉>拎車(自駕遊)>武雄神社>大魚神社>竹崎海產>祐德稻荷神社>有田Gallery>有田瓷器公園>還車>佐賀華守燒肉>博多

Day 4
08:10博多上車>長崎觀光所買Pass
去長崎大致都係跟呢個Blog行:
https://bravel.yas.com.hk/japan-kyushu/長崎一日遊-長崎電車-長崎景點-長崎美食/
21:19搭車返博多

Day 5
07:28博多上車>佐世堡>BigMan漢堡>10:33搭巴士去九十九島>觀光船>飛魚拉麵>水族館>搭巴士去佐世堡>15:24到豪斯登堡>21:03返博多

Day 6
10:42博多搭甜點列車>14:07到由布院>溫泉旅館checkin>金鱗湖>旅館

Day 7
12:29喺布院搭由布院之森去別府>海地獄/赤地獄>18:15到別府碼頭搭船去大阪

Day 8 (第一次去京都最好留多幾日,唔好學我,仲有好多值得去嘅地方)
06:35到大阪>酒店>木津市場>八阪神社>清水寺>鴨川壽喜燒>伏見稻荷>Pokemon café>Team lab

Day 9
環球影城>香住 北よし(晚餐-蟹)

Day 10 (8點幾左右起身,全日用大阪周遊券)
丸福珈啡店>大阪城天守閣>北極星>天王寺動物園>通天閣&塔式滑梯>天狗炸串>前梅田藍天大廈 空中庭園展望台>HEP FIVE摩天輪>道頓堀

整住10日先
Day 11
大阪搭火之鳥去名古屋>酒店checkin>風來坊>榮地下街>名古屋塔/綠洲21

Day 12
名古屋>犬山城下町>三光稻荷神社>犬山城>榮>蓬來軒鰻魚飯

Day 13
柳橋中央市場>komeda>東山動植物園>大須觀音>大須商店街>矢場豬扒飯

Day 14
9:08名古屋搭車去新富士>酒店checkin>淺間大社>富士山世界遺產中心

Day 15
新富士>馬飼野牧場>朝霧高原

Day 16
新富士>靜岡>日本平酒店checkin>久能山東照宮

Day 17
靜岡>新宿酒店checkin>池袋pokemon center>六歌仙>新宿

Day 18
新宿>上野公園>淺草雷門>秋葉原>shibuyasky

Day 19
新宿>橫濱>中華街>山下公園>紅磚倉庫>摩天輪

Day 20
新宿>明治神宮>原宿>宮下公園

Day 21
東京羽田機場>香港

原來係21日之前可能有個日期重覆咗
支持
坐船去大阪拋唔拋
少少拋,瞓覺會好明顯有震嘅感覺同埋有轟轟聲,但朋友瞓得好好
另外房內嘅網絡係勁差,出返去公眾地方就好少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞