計劃進修PhD/Research討論區(30) 終日而思,不如須臾之所學

1001 回覆
6 Like 2 Dislike

其實反而想知 係唔係就算FYP 跟某個老細,佢收你既機會都未必提升好多 唉好想跟自己老細 搞掂MPHIL先走..但我都係2ND UP左右

未睇內文
竟然用SVM咁有趣
NLP己經冇人用
(雖然我唔知佢classify d 咩)

幾搞笑,
用RF做feature selection 再用svm
直接用RF唔好咩
anyway 係幾有趣

未睇內文
竟然用SVM咁有趣
NLP己經冇人用

https://github.com/syhw/wer_are_we
唔係啦
好多人做HMM + DNN/BLSTM/CNN

未睇內文
竟然用SVM咁有趣
NLP己經冇人用

幾搞笑,
直接用RF唔好咩
anyway 係幾有趣

其實反而想知 係唔係就算FYP 跟某個老細,佢收你既機會都未必提升好多 唉好想跟自己老細 搞掂MPHIL先走..但我都係2ND UP左右

冇時間睇哂,只係睇abstract

Rather, we make predictions based on the entire set of plausible models,
with contributions of models weighted by the models’ predictive value. -> 即係ensemble learning? 好似見到有AIC, 係唔係用AIC 去weight? Hierarchical model 同ensemble 有d分別,但係ensemble 都有Bayesian 版

點用Bayesian 做GLM -> 咪又係寫低個likelihood做MLE / 用MCMC去evaluate 個posterior

冇時間睇哂,只係睇abstract

Rather, we make predictions based on the entire set of plausible models,
with contributions of models weighted by the models’ predictive value. -> 即係ensemble learning? 好似見到有AIC, 係唔係用AIC 去weight? Hierarchical model 同ensemble 有d分別,但係ensemble 都有Bayesian 版

點用Bayesian 做GLM -> 咪又係寫低個likelihood做MLE / 用MCMC去evaluate 個posterior

未睇內文
竟然用SVM咁有趣
NLP己經冇人用

幾搞笑,
直接用RF唔好咩
anyway 係幾有趣

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞