[重磅消息]俄羅斯宣布清空財富基金歐元份額 人民幣成唯一外儲

281 回覆
358 Like 8 Dislike
唔好玩啦,呢兩個國家有齊晒資源又點?技術呢?
美國佬芯片一樣嘢都收你皮。
支共接
劉馬車之國
其實同賭場開個盤無分別
賭場自己根本唔落場
收皮啦死垃圾

書又讀得少成個弱智咁

早d隊死你老母自己搵山拜啦
近日,有傳中資銀行為個別私人銀行客戶提供「對賭聯繫匯率不脫鈎」的期權產品,並提供最高14厘回報,引起市場關注。

該投資產品的結構,是分別沽出行使價為7.75港元的認沽期權,以及7.85港元的一年期認購期權,名義金額達到1億美元,而客戶須在戶口中存有5,000萬港元作為按金,並從該期權產品中賺取期權金,以按金淨值計算,息率約為9厘;而客戶按金則用作定期存款,如該年度港元與美元不脫勾,客戶總計回報最高可達到14厘。

對私銀投資客戶而言,年回報高達14厘,加上港元聯繫匯率至今仍未脫勾的「往績」,似乎這個投資產品非常吸引,但投資者也須深思一個更重要的問題:銀行也是逐利的商業機構,為何高達14厘的回報擺在眼前,卻寧願「公諸同好」向客戶出售,只想向客戶賺雞碎零頭的手續費及佣金呢?

一個重要的原因是,期權產品屬高槓桿的結構性投資產品,自帶高風險屬性。在這個對賭協議中,客戶只要5,000萬港元,就能買到名義金額達1億美元的期權產品,槓桿比率達到15.6倍。對銀行營運而言,如持有這些高風險的金融產品,便須進行合理的對沖,或留存更多資金作為緩衝,避免因出現嚴重損失而令銀行營運及聲譽受損,故此,即使自行營運操盤,這些高槓桿產品的規模也不可過大,出售及減持這些產品,並從中取得手續費,既可降低風險,也可加快現金流入,實為一舉兩得。

另一方面,利用高回報作為宣傳,吸引高資產客戶開戶並存放資金,加上這些資金有一年的鎖定期,有助改善銀行的資產負債比率,降低利息開支,並可以開展更多的新貸款業務,提升收入。

然而,對客戶而言,則要小心分析這個理財產品是否毫無風險。以目前資訊所得,由於「兩邊認沽」共取9厘回報,可以簡單預期,當港元脫鈎並超出4.5%後,期權價值將會歸零。然而,這些期權產品似乎不能隨時交易,換言之客戶對沖或降低風險的方法,就是獲得足夠的港元資產,或在期貨市場中大舉造好或造淡港元,以抵銷港元一旦脫鈎而面對的鉅額損失。

更重要的是,由於該5,000萬港元是以定期儲蓄作抵押,一旦港元脫鈎,銀行有機會向客戶「call 孖展」,但客戶的資金有機會被鎖定,或須罰息才能取回資金「補孖展」,得不償失。

這個理財產品是贏有限,輸無限的遊戲,不過聯滙制度至今仍然行之有效,贏面似乎極大。對大部份投資者而言,入場費至少5,000萬港元,並非一般人可以承受。然而,更值得大家關注的,是當銀行開始向高資產人士出售這種期權時,或許反映有更多機構投資者或對手方,正在與這班高資產人士對賭另一邊,銀行無法全部承接,而將其包裝成穩定高回報產品,並將風險轉移予其客戶承擔。這又是否代表著下一次香港金融風暴的先兆?

作者簡介:

徐風,財經專欄作家,加密資產投資者。遊走於傳媒與金融之間,專注研究經濟及行業趨勢變化,發掘投資機會。

本文為作者觀點,不代表本媒體立場。
中國俄羅斯省
1t=35273.96oz
現價$1876美金=1oz
大概1噸=4億幾港幣

551噸2200幾億港紙
百幾億歐元
3000幾億人仔
真係少過香港庫房

香港連續三年財赤都仲有8700幾億
你講啊 按期貨價85折 你有幾多我現金全收
咁古巴都捱了數十年
啲人仲跌落地揦返拃沙
話自己好快樂
遠離現代文明
無知
支那同俄佬gdp 點黎?咪就係文明國家俾下欄代工野俾佢賺lor, 你話邊個先係老闆?
老闆依家唔妥2條契弟,唔再益你,咪揾新契弟如越南菲律賓,咁新契弟gdp 升咪又同之前一樣

舊契弟冇左大佬會點?咪仆街乞食lor
生產左都冇買家,極權國家玩又經濟必死
兩條傻佬痴埋真係work一早就做左
或者可能佢覺得自己叻過哂兩個國家所有thinktank加埋
咁睇外國要唔要搞香港囉
你睇澳門 比外國搞
香港係白手套 澳門係白手套
以前只搞澳門 係唔搞香港
感覺遲早到香港
其實事實有幾多人真係有呢d財經概念

易家換得既 唔係反共 就係好似你講果班有少少概念既人
中國自古以來就係做開俄佬契弟
有咩問題
大陸係咪用人仔換俄佬啲歐元
LIHKG : trust me bro
唔支持黃就代表要反?
唔支持黃=五毛,難怪啲人話分化
真係慘,
係啲前線後生仔比人拉個批慘,
唔係你呢啲傻鳩慘
港弊睇路
俄羅斯啲金有特定成分
受制裁之下無人會敢接佢地啲貨

邊個接邊個受制裁

你夠膽咪試下同佢地買現貨金磚,拎去交易所套現。

過一陣食制裁唔好怪人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞