[重磅消息]俄羅斯宣布清空財富基金歐元份額 人民幣成唯一外儲

281 回覆
358 Like 8 Dislike
同樣邏輯,朝代不斷更替,中国唔會頂得好耐,X國個勢太強
都得㗎喎
何況朝代更替唔係中史嘢嚟咩,用嚟套落世界史度好似唔太合適

有水魚唔怕啦

不過有巴打話俄中兩個足夠內循環
我真心覺得唔得
真係一晚回到解放前wor
要中俄返去北韓咁自給自足
我覺得無可能
割韭菜個勢咪夠強
講真 俄羅斯石油+肥料
加埋中共嘅生產技術+人口+稀土
等於全世界嘅gdp
兩個國家合埋稱霸天下

紅字為重點
無哂錢 你就要賣嫁啦
中國一路想搞去美元化 (人民幣國際化)
但無咩人理佢

俄烏戰爭後 俄羅斯開始想搞去美元化
叫國際上開始有一些國家想跟進
主要係BRICS二線國家集團如巴西想同阿根延搞共同貨幣

俄羅斯係天量資源大國 (鈾, 油, 天然氣, 農產品, 金屬, 森木)
所以好多同佢貿易國家, 都開始轉用盧布找數 (例如印度, 巴基斯坦)
你認真既?計下數先唔好得個講字
咁咪好囉,連登仔不嬲極度嚮往8/9十年代香港生活,如願以償
點解要推習上戰車?
今次仆街,美國佬一定打低金價
所以我咪話無實質數據,覺得啫,各有睇法,大家買大細啫
你錯啦,係共狗邏輯入面,無論S/D,都係共狗嘅恩賜
陰司紙
因為阿習推咗阿京上前線,自己就…

美國佬一向係唔怕戰爭,只要唔發生係自己國土同周邊就無任歡迎,最好你哋打生打死…
貿易分散GDP尼個謬論真係唔知點出來

貿易額本身就會計入gdp,你有出口既情況已經比美國少,係無貿易既情況一定唔會比以前多
要防止香港做白手套 係時候脫勾
習帝今鋪陰鳩普京
有啲料道架
唔好再笑佢小學雞
五毛工作唔係要呃你呢D識經濟的人

係呃呢度D唔識嘢 唔識諗嘢的蠢人
其實消費力先係GDP
生產力再高賣唔出既就係產能過剩
一睇就知你唔識野
稱霸宇宙係靠金仔既登陸太陽技術
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞