[重磅消息]俄羅斯宣布清空財富基金歐元份額 人民幣成唯一外儲

281 回覆
358 Like 8 Dislike
中國山多平地少
可用農地唔算多
而且以農立國咁多年
土地養份同美國果啲跟本冇得比
以前歷代再盛世最多都係養得1-2億人
而家上面住左接近以前10倍人口
就算考慮埋現代化大幅改善效率
(以內地既農產技術有冇呢個效益都成問題,相反日本呢方面就做得好好)
都唔會support 到呢個增幅
一毛狗新 account 又出醜被 block
晶片呢 ? ON9 廢藍
有心仲可以夾住日本 打埋韓國
其他地區可以大亂,只要自己控制範圍唔亂,之後就係贏家。
你呢個觀點 係弱智無識見先講得出 與你是黃是藍無關

如果唔係真弱智 咁就的確只能用五毛去解釋

唔怪你 全香港有1.4%人係有智障問題 你係其中一個是可以理解的
畜牧都要食物,唔係淨係人要食嘢

主要進口穀物
每次查糧倉又火燭幾千年直到今時今日都係咁,d數字信得過既咩
點解可以咁撚好氣回條5毛?
點解一早唔稱覇咁弱智
仲曬蕃薯就得,但又話要水煮魚又要麻辣燙就搞唔掂
講真

中俄兩個互相依靠應該會捱到好一段日子
但無可能世界之中稱到霸

只要有足夠平嘅俄佬能源同糧食,中國要維持返九十甚至二千年代生活水平應該不是問題。

問題係萬一真係玩到咁,好大機會需要開戰
但中俄咁樣生存模式有冇餘力打贏都好成問題

最大問題係中共國力衰退嘅後果會好嚴重,比單單生活水準下降更加大問題。
到時中俄會想養肥北韓費時火燒後欄,但金仔一個唔肯走去親美幫手燒後欄就仆街
跟住西藏新疆嗰啲無力維穩又係搞唔掂
跟住被人查到周生生收俄佬貨,就係周生生會被制裁。

俄佬要散貨,只能少量少量咁樣溝其他地方嘅金嚟賣,但係效率一定好低。

因為你就算溝稀十倍都會驗到你俄國礦產成份

而且個問題係,萬一真係要賣金即係無錢,你俄佬邊度得嚟搵十倍或以上嘅外國金去溝住出貨?
俄羅斯好早就清空緊啲外匯,留返人仔係同CCP 做貿易所以要Keep。
會唔會太進取
我點解要唔順

即係話中國經濟上仲要依賴美國出口,仲未敢主動反檯

如果美國可以脫支成功反鳩中國檯,到時中俄要孤立圍爐先好玩
都仲少錢過香港
支持尾國狗,尾國狗最正義
美元被支持too
如果佢哋根據制裁停換就仆街了
之前有世界國家國庫排名 第九係英國
但如果香港城市而言計埋入表係排第九 有錢過英國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞