UK 電話sim 卡攻略 (2)

568 回覆
24 Like 5 Dislike
試下無壞
反正不用簽約唔啱仲可唔可以即走
EE早幾日改左PAYG定價,而家£15有25gb,仲包埋eu roaming同tube wifi,但係限速限到得返25mbps,唔知夠唔夠喺街睇youtube聽spotify呢
https://shop.ee.co.uk/sim-only/pay-as-you-go-phones
用Lebara都聽到Spotify,EE唔會唔得呀
肯定夠,25Mbps夠你順暢睇YouTube 1080p,Spotify俾盡你top bitrate咪320k,以前3G都夠streaming聽到歌。

不過EE PAYG個價位其實用1pMobile會好啲,EE network但data多啲又有全速5G又有EU roaming,係唔知有冇London underground WiFi。

EU Roaming好用在係,如果你去歐洲住啲要約交鎖匙嘅apartments,都可以冇顧慮咁直接打電話過去,雖然響歐洲WhatsApp都好通行但電話唔可以冇。而且落地即開data係少樣嘢煩。
感謝你 想問埋其實MVNO (1pMobile)既coverage係咪會比Host (EE)差好多?我間中會出入Central London,唔想好似Three咁樣入黑洞
我就係由EE PAYG轉去用1pmobile,感覺唔到去開嘅地方有咩分別,仲多咗5G
咁就最好,thank you
1pMobile 會顯示 1p
但收既位 上網速度會唔會有唔同
Virgin Media同5G比應該唔係咁差嘅,起碼佢有Public IP冇NAT問題,PS駁上網同video conferencing順利啲。

Smarty係你完全冇Public IP嘅。
請問你你咪用緊依隻 我見$6/30日
呢個係香港in/out, 外國收sms 唔另計錢,過咗30日唔續, 只可in, keep 1年, 佢聲稱計最後服務計1年保number
我就半年買一次, 唔計太盡, 怕唔記得
本身買左張EE PAYG,得£13.5 25gb capped at 25mbps,岩岩畀佢upsell左去£16.1 250gb capped at 100mbps,極短credit history但又竟然畀我簽到約
本身以為三月簽約要再硬食inflation linked price hike,但原來唔洗、去到下年先調整,同埋有14日cooling off period慢慢諗清楚
最近lyca payg 都可以用esim
有無Ching 有用SoSIM, 有無方法可以divert 去UK number. 漫遊通話好很貴,唔小心聽左一下,就廿幾…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞