UK 電話sim 卡攻略 (2)

568 回覆
24 Like 5 Dislike
有無 speed test 過?
一個月錢都唔比人賺下又唔係咁好,起碼用返一個月啦
咁都好好喎
Voix收得好好喎
94p 15gb plan Lyca無左?
4月頭order 左Giff Gaff sim card, 4月尾都未收到...

再order 多次, 想問下仲有無其他sim card 推薦
網上都係介紹Giff Gaff sim card多
你係香港? 買張3頂住先囉
我之前係香港都收唔到giffgaff張卡
如果佢本身跟個個係 4G+ hub
自己買個Zyxel NR5103e 返黎有無得攪?
4g 都咁快,好吸引喎。
頂早知唔join virgin
蝕!
其實呢個唔關double port in事
你轉任何一間台都會有 我覺得係佢地似係做漏野
因為我EE轉3uk 呢個問題搞左我成個星期
換sim,門市,搵CS,搵左好多次
我最後cut合約,係我轉第2間台既前一日 終於得左
第2間轉台都好順利
係轉台去維珍同3UK就真係要小心
其他其實問題唔大
同埋join 月費plan係有14日cool down days
一定一定要好好利用清楚
唔好5月1號join plan,5月15號active咁
如果唔係佢地會計你over左個free cancel period
下星期會出發黎英國,見到樓上巴打傾緊5G home broadband,諗緊好唔好買個linksys FGW3000-HK 再配個unlimited 5g plan 想問下英國所謂既unlimited plan有無話過左某個用量會限速 Google過好似唔見有
英國冇咩限速嘅,但我唔建議自己買5G CPE,主要係3UK 5G Home broadband你用一個月£25短約已經送隻好嘢俾你,呢啲嘢用一年幾兩年就會outdate,自己買唔抵。

set得router我估你都有自己地方啦,咁到時用地址大法收CPE咪得,唯一考慮係你要有本地bank account + sort code先簽到first payment要用嘅Direct Debit。

1. 先搵咗個post code有冇coverage,有就直落去申請,冇就去step 2
2. 先search其他地址,例如朋友屋企,有5G option先響申請果陣填返真實地址

啱啱落地果陣可能你用緊GiffGaff?落到地去Argos買張Voxi就有5G Unlimited啦,仲要唔使等寄有現貨。
建議你試咗屋企收唔收到同網速幾多先
室內室外接收可以差好遠
原來3UK 係送埋部野 咁樣又真係唔洗買定黎英國
唔該哂覆左我果幾個巴打
巴打
如果佢本身用緊佢個 4G+ hub, 但屋企係收到 5G 既
自己買個Zyxel NR5103e 返黎有無得攪?

Thz ThZ
3UK Home Broadband張SIM card唔鎖devices,所以你不如試咗插落5G電話試吓先,速度合格你先買5G CPE啦。

約短嘅話其實可能申請多一次簡單啲。
最慘佢 4G+ 個 hub 用既 sim size 唔係最細個隻 nano sim
係中間個 size
我搣細左好怕整唔返入個 hub 度
咁講嘅話你買咗新5G CPE都未必搞得掂

但4G+ hub個SIM位如果上下夠緊,應該夾得住張SIM嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞