UK 電話sim 卡攻略 (2)

568 回覆
24 Like 5 Dislike
兩個月轉一次?
依隻個Router係ZTE
同埋成日斷線
你睇真啲先,我一直講緊5G Home Broadband唔係4G,5G係圖中Zyxel NR5103e,4G先係ZTE。

有唔少人收到5G但address checker淨係出4G plan,所以先有改地址大法出現。
3 台4G = 垃圾
我上年用咗一年依個5G hub
比左個ZTE MC801A我

好撚易斷線 收唔到
上個月完約轉左EE
我其實都有一隻ZTE MC801A自己買,當初配Smarty黎玩過一陣。佢個firmware真係不敢恭維,雖然有hack但整體都係爭啲,例如auto bands果陣搞搞吓會斷要自己lock,好煩。

之後先知3UK有1 month contract,仲要係Zyxel NR5103e,先會叫人唔好買機DIY,上台短plan試到掂先算。
Zyxel nr5103e so far so good

只係間唔中會跳落4g
建議大家唔好玩double port,我由lebara port去asda再port番黎lebara,e家收唔到incoming calls但係又打到比人,都唔知點搞好
打去cs都幫唔到手,叫我電話轉setting轉完都係收唔到incoming calls
你2次port 同一時間做
唔係一個完左先做另一個
佢係輪住做,轉咗去ASDA,跟住再轉番去Lebara
佢呢個case好明顯係Lebara新嗰張Sim卡問題
唔關Double Port事
上網search好多人都有同樣問題,係關split port事,port一半唔port一半咁所以有d功能冇左
只要係port,唔理係咩電訊商,就有機會發生
咁最終有冇解決方法
本身係貪平/多data所以咁轉法
今日個cs話pass左我個case去比porting team搞wo
冇啊聽日都係唔得既咪繼續打去cs屌到得為止
我以後都唔貪平玩port了,打去cs聽音樂聽到傻
我都試過咁port 又無野wor
可能你唔好彩
update:今日收到電話了

我17號中午request 由lebara port 去asda,18號port完去asda但係喺asda個網㩒唔到request pac,決定等多陣過冷河,等到19號我打去asda cs攞到pac,20號port番去lebara。
當20號port完之後就出問題收唔到incoming calls,一路追cs追到22號cs話比我個case去porting team,23號就收到了,同cs 糾纏左三日

玩得double port 都有風險,建議想玩既巴打port去張free sim果陣等多幾日過冷河可能會安全d,我port完隔24個鐘都出事,建議起碼最少隔48個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞