點解香港咁多人覺得屋企有私樓=幸福?

181 回覆
64 Like 379 Dislike
我獨仔兩老公屋,老婆獨女兩老居屋

就算唔買樓
都可以租到兩老老死哂
到時就雙收
你拎住私樓物業
點住公屋?
真,同老豆老母關係好屋企又錫嘅。有充足私人空間地方大真係好過自己住。

結婚前,食屋企住屋企,人工全部吃喝玩樂,0家用重有時屋企幫手交下卡數。乜都唔洗煩。

根本同屋企人住好唔好,經濟條件好唔好有好大關係。
睇新聞血案都係公屋父母攬住d仔燒炭/公屋仔女斬死老豆老母
死法有分別掛
因為好多人都可以靠層樓最穩陣咁嘅資產增值,就算冇增值都可以避免到不停要搬屋嘅問題。

有樓點都係安穩過冇樓,你將個問題講到好似淨係香港人會係咁,但你知唔知其實喺西方國家好多人就係租屋,只要社會經濟環境有少少變動,佢哋就係最受影響嗰班人。
呢排喺英國都好多租樓嘅人喊苦喊忽話加租搞唔掂又或者俾業主踢走。
有啲錢但係都係要租屋嗰班都係一樣,因為永遠都有人比你更加有錢去搶租盤。
屋企唔係負擔已經幸福喇
自己住私樓,屋企又有層私樓,老婆屋企又有層私樓。
Total 3間當每間只值500百萬=1500萬

有3個私樓單位好定3間公屋好?三家人住公屋會唔會儲到1500萬?
周凱亮一定係公屋仔
連登冇野多
係公屋仔最多
佢就係識左個公屋仔先搞到咁
香港都唔知叫做有錢定窮
有物業已經叫做中產 仲要咁細間
講到人哋會送塊地俾你再養埋你一世
資本主義社會有邊度唔講錢
住公屋最幸福
連登公屋教徒又出現
無可否認香港係硬件上真係一線城市
你出生係香港有父母幹係一種恩賜,無父母幹係香港出世就係地獄mode
全世界既一線城市都係咁撚貴
只不過人地國家大
住唔掂一線城市,可以去二線城市,當然二線城市人工都唔會高
所有野都係相對,姐係連登仔成日吹奏鋼鍊既等價交換
你係香港供滿一層樓賣左既錢就夠你去二三線國家移民退休
幸福 從來都係簡單而純樸
細路 咪咁撚臭串 我哋呢度全部都係公屋兒女 係屋台最大字頭
咪係,樓下又冇M記
喺你自己自願留低供 如果真係唔想供咪直接搬出去
邊個同你講有物業等於中產

中產以下重有小康,再之下重有普通人

HSBC之前先公佈中產階級銀行戶口會有約500萬流動資產

計完不動產無四五千萬身家都唔好叫做中產啦。

鬍鬚曾當年都係話自己中產,如果得一個單位唔過千萬講真真係小康都不如。
唔清楚
供斷私樓
瞓街都好過住私樓
唔洗返工,財富自由先至係幸福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞