點解香港咁多人覺得屋企有私樓=幸福?

181 回覆
64 Like 379 Dislike
話買唔到樓冇自己房冇自己空間都冇所謂
甚至講到可以趟平unun腳唔洗做
第時層樓就係自己

你話住半山淺水灣呢啲獨立屋豪宅區就係
但如果係舊私樓或者將軍澳東涌線大西北堆上蓋偽豪宅就算吧啦

除非父母都早走或者成四五十歲先生
如果唔係做仔根本要至少四五十歲以上先繼承到層樓
仲要獨生先可以100%繼承到姐
到時自己又唔知可唔可以享受得到

如果係因為父母都百年歸老
而令遺產貨作為自己第一層樓
都唔知值得開心定唔開心

問題在香港反而有啲咁嘅風氣
一聽到屋企有層私樓=幸福
如果冇結婚/唔夠收入/月光族
到40歲以上父母唔喺度先有第一層樓
sorry 我認為只係反映緊自己其實好無能
當然2x歲父母都早走就真係冇辦法
因為始終未到應該置業嘅年紀
留名等睇樓主俾AA狗咬做公屋仔
兒登仔覺得一世痴住老豆老母住公屋最幸福
憑自己實力上到公屋
要昆下手接火棒
因為香港住屋就係財富表現
全世界咩人都想要錢
就係咁簡單
同埋可能佢地覺得窮撚會早死d,公屋兒子30歲就可以獨居公屋
唔通有公屋=幸褔?
識玩一定出面私樓收住租再住公屋
因為貧窮限制左你想像
有D人可能廿幾歲生仔,到佢地走個陣個仔已經退休
但至少係個仔既角度係叫做突然多左幾百萬退休
就算層樓唔留比個仔,2老賣左去或者玩安老按揭都叫做可以安享晚年唔洗要個仔出錢幫手
仲有呢類父母早年買落層樓,除時到個仔30歲準備結婚個陣可以加按套少少幫個仔上車又好,什至買層地點更好樓齡更新既樓
所以父母有資產一定比無資產好既
睇得連登多
住公屋=白卡老綜廢老痴線佬集中地
租樓=幫業主供樓,死傻租
業主=遲下加息到十里,香港股價只會跌,買樓正傻9,留港撚抵死
住劏房=社會垃圾新移民

住青衣/將軍澳又要比樓主開足十幾個post追擊話係睡房城市,係黎生,人生只有番工
究竟住邊先好
即係私樓仔唔會自己買樓,
一定係訓係到等繼承?
真,買樓真係好大風險,勸你真係幾平都唔好買
真,有人送都唔好要,要比管理費咁on9
有樓唔等於幸褔
但無樓又交唔起租一定唔幸褔
供供神教核心思想就係你買咗樓就變人上人, 仔女都變人上人, 子子孫孫都變人上人
我就覺得公屋先至係王道
利申:住新界西私樓.
仲要夾錢大維修,真係on中on
讀書個時有個住公屋嘅同學一聽到你住私樓就覺得你好威好正
真係好低能
留名睇去英國幾十萬住到城堡
本身黃金國際區域 亞洲四小龍之一 法治健全 各方面國際名聲都算頂尖的 睇返那時d曾開talk 個個都抄notes 係好似倫敦中心咁 所以賣得貴真係物有所值 不過調轉睇 你肯唔肯用同樣價錢買大灣區物業 呢個就係分別
宜家既香港,住公屋先係人生勝利組
管理費貴過公屋租又覺得唔抵了

人地傾食邊間omakase好你同人講樓下屋邨面包鋪十蚊袋方包都填得飽個肚食omakase好on9因為食左就冇
我都覺住公屋最好,好羨慕住公屋嘅人

利申住緊淺水灣豪宅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞