點解香港咁多人覺得屋企有私樓=幸福?

181 回覆
64 Like 379 Dislike
又唔係硬性要求既,但平好多囉
賠幾百萬都係千零二千蚊一年
銀行唔要求買,你老豆自己都應該買啦,突登唔買整9古你咩,買份1000萬保額嘅定期人壽保險好貴咩
你答錯啦 係連登住私樓 一定要講慘 辛苦 先ok
公屋都一樣可以一代傳一代住落去 幾有人情味
咁你要問香港銀行 你有樓多多錢都借
我就係例子
畢業無耐父母就退休變咗我供樓
儲首期難過晒d 公屋fd
我由細到大都係住私樓大。
但次次去拜年都覺得公屋好危險,中間有個洞。

到我大個宜家,身邊個個fd都係住私樓,
有正當職業,準備結婚,屋企人次按多間 平平地上車。

老實講2公婆係香港搵6皮,過到壓測,月供連管理費保險都差不多一個月供2皮,其實夠洗有突。

反正好多公屋仔由細到大既環境令到佢可能無咁好,令到好多都有賭癮,私煙,童黨。

唔係比較邊樣比邊樣好,有資產點都好過無資產。
你呢D屋企人有首期
唔係叫屋企人有私樓
物以類聚人以群分
住私樓遇到正常人機率大過公屋
私樓仔搵到連登仔50k=norms
公屋搵到連登仔50k=人中之龍
仲有去外國等於窮撚買唔起港樓, 搵得錢少, 逃避去做低等工作做二等公民住山卡啦垃圾屋仔
唐樓係無公屋咁雜 住唐樓都係正正經經買/租
但有啲樓齡大既環境真係幾差
渠臭 會塞 去水慢 走廊垃圾房極污糟 隔音差 大堂中門大開
果陣個細佬拍拖 唔敢帶女朋友番黎 因為屋企廁所有味
唔係喎
連登一直吹奏去外國住到山卡拉都好過留港撚
我條條女都叫過
父母再少積蓄,至少老咗有層樓可以做逆按揭。依家請個外傭幾千蚊,老人院一個床位皮幾兩皮,經濟上輕鬆好多啦
人就係咁,當你越付出多,你就會越愛惜你換返嚟嘅嘢,公屋交嗰三千蚊租,點解要愛惜佢?而且又唔係我嘅,間中踩下界唔烹我扯咪得囉
起下底就知樓主專出膠post釣公屋仔出黎比人撚
邊個係公屋仔顯而易見
地鐵站上蓋要有大型商場
唔可以係大西北 最好係新樓
附近要有齊民生野 但係視線範圍內唔可以有公/居屋
最緊要係尺價5000樓下唔洗抽任人買大單位無限量供應
可以唔洗車位 因為公屋仔同鄉黑先揸
要供完先計
近呢20年造成嘅現象
要答要寫論文
想住外國近郊城市 唔會下下都講錢
同老豆老母住,住私樓同住公屋有咩分別?
痴屋企住私樓,5按買多咗層放租畀租租供緊。自覺幾幸福
請你繼續月光
大力消費
兩個月去一次旅行
促進環球經濟
住豪宅最on9, 冇性價比可言
數都唔識計,一睇就知唔係有錢人
豪宅最大問題唔近地鐵站,點番工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞