[模仿犯將於31/3登陸Netflix]電影 想見你 映後討論 及 柯佳嬿窩(238)

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
之前預購賣特別版封面同三位主角簽名,之後應該會正式開賣普通
2月23正式上市
反而睇完戲
令我又煲番劇同埋想買番劇集寫真書
訂啦訂啦~博客來仲有架
片尾應該反映緊電影講嘅2個時空,就係男女主角各自選擇咩都好都係變成兩個結局,一個係1男1女跌,一個係2個女跌,佢兩個發展都會構成無限循環

依家係1男1女嘅跌嘅個尾,男女主決定告別循環,之後詮勝同韻如拎返個身,之後搵到詮勝男友餅帶知道就係一切最開端個餅,佢燒咗,斷咗未來所有人拎到嘅機會

但同時詮勝同韻如都係全知記憶,會記得晒另外個兩個人嘅記憶,即係累積全部,即係好似之前雨萱話記得但唔清個類

如果係全知記憶,韻如就會知道俊佢解釋點解演唱會失約,所以推返詮勝幫佢約俊個位都合邏輯
男女死左,剩3個可以當係燒帶後嘅A時空順去

而求婚應該再簡單d , 如果佢地從來無發生穿越就無人約佢地去工地,無工地之約,佢地就會正正常常起身返工,即係本身2女跌個個B時空,因為無人穿越過一切正常,無發生過任何事,二人片尾可以準時返工之後過生日又求婚,接續正常人生

你解釋得好詳細
但我都係唔太明,因為佢地燒咗餅帶,咁冇人穿越之下,詮勝應該只係認識救佢嘅韻如,佢應該唔識俊傑。所以諗緊佢點樣幫手撮合
燒帶個陣係穿越後一個月喎,個刻就產生咗子維可以同雨萱求婚既時空

燒帶個時空既詮勝就已經知俊傑依個人

要睇返詮勝幫約係邊個時空既事(要買書
估電影版個玩法應該唔係回到過去再修正時間點個d
如果發生嘅事都係順電影時序發生,應該係燒帶個時,勝如係帶住全知記憶燒,即係個無限loop發生咗好多次,而佢地都記得,韻如係本身詮勝識嘅人,但因為維萱穿咗幾次,佢地會有疊加記憶,知道有人穿過佢地身返咗去

電影中後有段係詮勝搵傑show過無限時間俾傑睇,for 燒帶詮勝記憶應該都會有發生過佢識傑呢件事
我真心亂亂地
我諗住好似劇集咁,同埋戲入面講要改變過去,首先要改變未來
我諗法係即使燒帶係穿越後一個月,但因為餅帶消失咗,所以唔再存在子維/雨萱可以穿越到呢件事,即係好似劇集咁,餅帶一燒咗,佢地五個人的記憶會當成夢一場,而詮勝亦因為咁,應該只認識韻如,因為佢同韻如認識係唔關餅帶事,但佢認識俊傑係建基於穿越,所以冇咗穿越,理論上詮勝就應該唔會識得俊傑

而詮勝幫約個片段明顯係韻如唔係同上海佬一齊,應該係子維同雨萱求婚的時空,韻如同俊傑係呢個時空有新嘅走向……
重點係大前提係講緊命中注定
傑想見到韻如,都會命中注定咁遇返
我覺得電影版係抽咗d 劇版元素做咗新故,但同時補咗一d劇版忽略咗嘅嘢,例如韻如同詮勝個本體,電影版呢2個角色立體版咗好多,同韻如會討喜過劇版

個時製作組都話過想加埋韻如落劇個彩蛋結局度
令我覺我得編劇都錫韻如呢個角色,但好似唔少觀眾覺得韻如好似好衰咁
香港版結尾冇韻如,但網上有段片主要講王詮勝,但有交代多少少韻如同埋俊傑,但完全唔知係邊到流出……我就係睇完呢段片好糾結詮勝係冇餅帶嘅時空係點認識俊傑

https://youtu.be/NlfnuF_Nzxw

但編劇好錫韻如係真,我本身睇完戲都覺得真係冇劇咁好,有少少用番劇條橋嘅感覺,但睇完下面呢個專訪就覺得佢地好有心思,同埋同劇一樣咁有message。同埋我自己覺得呢套劇吸引之處除咗子維雨萱愛情線之外,韻如條線真係好出色,仲好記得雨萱同韻如講個番說話

https://dramago.ptsplus.tv/?p=9160
訂咗
我都好鍾意呢度
用生命影響生命呀
分分鐘係俾劇集雨萱影響到 所以先有咁嘅勇氣去救詮勝
強制解讀既可能性之一
2014年7月8號無被子維上身 ->
詮勝搵韻如多謝當年救佢令佢無錯失劉宇恆->
韻如分享自己同俊傑既往事->
詮勝報恩搵方法約到俊傑
累積票房過1000萬了

嬿要找數了
睇完戲….姐係點
唔記得劇啲關係 Load 極都load唔到 諗唔通
想問本書喺誠品訂咗
佢會用邊間速遞送嚟香港
估唔到咁多人睇
好想睇到鳳南小隊謝票場
呢個真係有機!
我覺得講得通,我呢幾日被呢樣嘢困擾咗好耐
我自己睇就無話超唔超越
官方都講到明同埋都睇得出係劇既延伸...嚴格咁講唔係2個作品黎

但好明顯個時空設定同穿越機制...劇同戲係唔同...呢個要靠自己去解讀
不過我有個真係完全不能接受既地方...就係餅帶係靠GAY的眼淚去開光
呢下真係ON9到癲...成個觀感即刻LOW撚晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞