[模仿犯將於31/3登陸Netflix]電影 想見你 映後討論 及 柯佳嬿窩(238)

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
13集係台版,每集70分鐘,26集係大陸版,有刪減架,你揾台版睇啦
原來26集係大陸版
咁真係要集中搵13集版
會,今個星期點都入場睇多次
我都驚減場次變天地場好難再睇到
Disney +有呀
仆街搵咗好耐都得26集版,之後隨口問屋企人有冇Disney +
佢答有

一陣嗱嗱聲睇完最尾幾集,呢個星期再入場睇電影,之後再睇多次劇版,多謝上面咁多位巴打回覆
大陸版cut咗好多嘢架,睇返原版最好
其實,他們內心想讓陳韻如、王詮勝當一回主角,林孝謙感性說:「這一次這兩個被動內向的人,反而是改變世界的人。」也因為陳韻如對王詮勝有救命之恩,王詮勝才幫她約莫俊傑出來看展覽,讓兩人有機會再續前緣,這就是電影版的片尾彩蛋,陳韻如、莫俊傑在展覽會場相遇的前因後果。

想問下,係happy ending時空,王詮勝應該只係識救過佢嘅陳韻如,佢唔會識莫俊傑,咁點樣幫韻如約莫俊傑出嚟
睇完戲又想煲多次劇
關於劇集有啲疑問

其實點解王詮勝上飛機前已知道會撞機?即係佢已經有未來李子維嘅記憶?咁點解王詮勝要問舅父先知道莫俊傑自殺咗?
唔緊要
呢度有人睇咗雙位數次數
2017老子維喺機場見當時25歲嘅王詮勝,希望佢搭下一班機去阻止空難,可惜不成功。

2003 返回當時22歲的李子維,因車禍受了重傷
2008 接莫俊傑出獄,同年親目莫俊傑自殺但無法阻止,因為俾俊傑灌醉左

2010 老子維指示舅舅返台南32唱片,務求撞上王詮勝,暗中提示他要去台北追黃雨萱

李子維係2010 先靈魂in當時18歲的王詮勝
而舅舅當時係要扮唔知眼前呢個詮勝其實係子維嚟

老子維掌控一切 一直同舅舅keep住聯絡

(如有漏歡迎補充
Toem姐咁夜啊
睇雙位數會唔會睇到想嘔。。。
詮勝弟弟咁夜啊

唔會掛。。又唔係連續咁睇
唔係 墜樓事件發生左
就一定係5個人都互相知道認識
勝視角:

08年 hey0事件自殺 而被李子維上身
(自身靈魂困入心房沒詳述 由此之後身體被李子維控制)

而當時既李子維係03年既 未會知道08年莫俊傑既結局 甚至之後既事
而當佢上到詮勝身時 就已經肯定左當年(98) 雨萱上身既韻如所講既野
亦即係17年 王詮勝會撞機
只不過佢唔會知道撞機係因為要去追番雨萱
當17年既自己出現 佢就明白
"不管我多麼努力想要爭取 繼續待在你身邊的機會
到最後 反而讓我搭上了離開你的那條路'

機場果一集其實寫得好好 解釋到所有野
但片尾嗰個時空應該無咗墜樓事件
想問大家有冇訂到電影寫真書
喺香港誠品係咪冇得訂了
諗緊訂寫真書定等劇本書好 想留念吓
點為之片尾
求婚果度係冇
如傑果度係冇
燒帶係已經發生左墮樓
係,就係如傑嗰度
但佢哋嗰度重遇番係因為王詮勝做推手,所以諗唔明
博客來無咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞