30歲以上無錢/人工低既女,一律唔揀做老婆,原因如下

423 回覆
2047 Like 361 Dislike
好中
好勉強呀絲打
同你講 如果你搵呢三個職業做老婆
恭喜你
其實傾下平時做咩真係大約知
樓主打要人生仔
雖然我都唔明點解女人一定要生仔, 生仔又要錢又要教又要煩
做野覺得唔串,但有時仲係講野直
不如咁講啦,樓豬搵唔夠養得埋條女所以係計較d。
傻閪,大波賣相都發撚佐啦
以前有個ex 同佢反面嘈大交果陣 就係一次過攤曬朋友d男友點樣蝕底比佢地 話點解人地男友咁好+唔介意 出面大部分男人都係咁

呢d我都仲忍到 當佢一時迷失左先咁在意同人比較

但最後佢平靜左落黎之後講一句
「其實我唔係貪錢 我貪錢唔會揀你啦」

當時我收入係低過而家一截 但人工都係多佢一倍 我聽到之後只係唔明佢up乜鳩 即時都無乜反應

但之後再諗深d,其實呢一句已經包曬樓主講既果堆價值觀

係呀 個男人搵得多佢果一倍 其實已經好屈就佢 男人養女人就天經地義嫁啦 佢無去搵個富豪黎包養佢 搞到將來結婚分分鐘仲要繼續翻佢份十幾廿k既工 其實已經好貼地好唔貪錢

辛苦曬你了ex
搵唔搵到錢既人,人生規劃都可以係一團糟
男人嘅功能就係出錢出力
知道嗎小朋友?
雖然部分有D都認同 但 個門檻你定?你邊位
佢邊有話要人生仔

佢話有d女人既人生plan就係結婚之麻

講真 如果唔係諗住生仔 有乜理由淨係諗住結婚 當結婚係人生終點咁

但又真係見過有班低質女人係咁

有d人諗住生仔所以有曬plan要三十歲前結婚 都算

仔都唔生 做乜學人趕住三十前結 係咪知自己得個年齡算係客觀優點 唔保值
咁講法,FF到出血都結唔到婚
而佢既最大規劃就係結婚,但又無諗住生仔

唔認同,佢地係諗住生左仔就唔返工全職湊仔,但又請多個工人
搵老婆最緊要賢良淑德,你睇人工就死得,照你咁講,你40歲冇50萬人工一年米一樣嫁唔過
所有野都係有個價值,其實只係明買明賣 ,無話係個男蝕底定係個女只為r經濟。

唔覺得男人三十一定要結婚,自身條件好既男人根本唔洗比婚姻關係限制自己人生。見身邊好多人就係心急結婚,但其實唔係真心愛對方,女既純粹係為了生活有保障,男既就為了證明自己長大了有家庭了,但最後好多結左婚一排就出軌/離婚收場。

結論係時下既愛情觀都係太過經濟化(但這是社會現實),而結婚更只係時間線上的一個儀式。

想有得揀,就好好提升自己。
暫時諗唔到香港有咩職業廢過社工
佢搵緊6X 我得7X我都想搵120
因為樓主30歲人都係搵30k 梗係講個自己啱啱好過到嘅數
呢到就唔同意
咁樣代表你自己本身就廢
咁都食唔住條女
利申從來未俾過女朋友迫買野
平權🤔咁男人係咪可以生仔
cannot agree more
平權唔等於做既野係一樣
男同女各有所長, 當做好自己本份, 得到既野都係應該一樣咁解啫
現今社會咩野先叫"賢良淑德"?
認真問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞