深圳討論區

1001 回覆
99 Like 1051 Dislike
無電子支付係深圳真.麻煩
除左銀行邊到有櫃員機?
唔知
不如你整個聯通33蚊一個月
去APP度搵客服轉8蚊好過

(22/02)決定去南山區鳩遊
去食拇指小籠包
慣例蓮塘過關
懶+唔慳錢
由蓮塘搭的士直飛南灣
搭咗差唔多100 rmb
原來我橫越成個深圳咁滯

途中見到的電動巴士
好鬼Q
同東京的觀光巴士有得比

早餐都未食
經過有間嘢賣刎包
我係一個極度怕羶
本身好少食羊肉的人

今次豁出去吃了一個羊肉唔知乜野包
諗住如果羶下次最多唔L食
一啲唔羶
好L香口
一試愛上
$8 RMB
我係南山區9遊緊
有無巴打喺中銀香港開左個大陸中銀戶口?
我開左之後,用中銀快匯轉啲錢入大陸戶口,但試左兩次都彈返轉頭,話大陸個戶口只接受人仔
但係睇西多士條片佢又用到港紙直接轉人仔咁匯上去,係咪中間有咩要set?
你要係外幣戶口 係網上先用HK換人仔先轉到過去
肯定整個陣無聽人講野

特登走去食的拇指生煎包(上面打錯)
有啲似街頭燒賣
最正係啲辣醬
我真係第一次食到咁好食的辣醬
$18 rmb

之後喺南山商業區鳩遊
飲咗你地推荐的瑞幸生椰拿鐵
首次會員價$8 rmb
ok啦

深圳有個現象同香港好唔同
好多事業形女仕揸靚車
如波子,賓利SUV等級數
都好客氣,會讓行人優先
唔似港女港婦咁大個鼻

回程轉用如祺出行
平好多
25點幾公里大約=我由荃灣至機場距離
都只係$62 rmb

深圳下午3點左右濱海大道(往蓮塘口岸公路)就一定塞
傍晚收工就仲塞
應盡量避免上時段過關
幾次都塞到我驚驚

南山區好悶
下次我不要去了

今日(24/02)又上去hea
但係今日唔想用咁多錢喺交通費
於是決定探索蓮塘附近區域
第一站係最近的城中村---黃貝嶺村

租用哈囉的共享單車
踩到邊度就係果度還車就得
深圳周圍都係單車停泊點
泊喺圖中白格仔
點選哈囉APPS的"還車"便可
人地行GPS定位
如果你不是合法泊車位
個apps會導航你去附近合法位
真方便

途中街景
一舊垃圾都無
空氣清新
深圳電動車盛行
所以空氣好過香港

到達目的地了

黃貝嶺街景與美女
目測有170cm
下次大方啲直接邀請美女拍照先得
返去食燒烤
幾好幾孚
樓主你要開#2啦喎

一個人食探魚 中辣中麻 無乜料到
感覺食緊譚仔小辣 下次要揀特辣特麻

流程:福田口岸對面 中國聯通 開電話卡 $33/月
預付300 慢慢扣(問佢係咪半年後 可以轉$8 plan,佢話係)
前後唔洗10分鐘 實名制無print
只係影佢電腦
之後去到銀行都唔需要
銀行會叫你掃code
銀行開戶口 / 解封 大約2~3個鐘
搞惦可以即時入錢/撳錢
銀行有錢 就過比wechat 戶口
要預先開大陸錢包 同 實名制

買野比錢就用wechat搞code

忍唔住食番個m記新地筒
$5 rmb
貴過香港

回程黃貝嶺>蓮塘口岸
搭地鐵
順便試下我張3年無用的深圳8達通
仲用到喎

$1.9 rmb
都唔知有無錢賺

原來東門都係搭5個站
以後唔使下下的士咁嘥錢又塞車了
探魚我食過一次就夠了
唔好食
你用百度/高德地圖,甚至用美團search 24小時ATM都會幫到你
THX你唔講唔知可以咁
渣車係咪淨係可以泊新口岸?
(根據大家嘅回應,Update返啲資料先)
比個資訊集合大家

問題1:無大陸戶口 返大陸點比錢?
而家大陸99%地方都收電子支付 而且唔一定收cash
如果無大陸戶口 可以用alipay hk/wechat pay hk
呢個方式適用於「商戶」 ,情況同喺香港7仔俾錢一樣
你開個code 佢嘟你個code
只要係一般商舖/餐廳 都會係佢嘟你 會自動兑返港紙
如果係「佢擺個code喺度 要你主動掃」 就要視乎佢係商戶code定係個人收款碼(即係其實係轉賬)
商戶就可以 但如果係個人收款碼就唔得(通常係小商戶/攤販/的士)
呢個時候唯有好柒咁比cash同做定心理準備比人白眼
----------------------------
問題2:咁點開大陸戶口?
方法1:去中銀香港分行直接開大陸嘅中國銀行戶口 大陸號碼都唔駛開 詳情請參閱
https://www.bochk.com/dam/crossborderservices/tc/gbaaccountopening.html
但呢個方法就無大陸號碼 喺其他層面比較唔方便
方法2:上去大陸分行開 一般香港人主要開中國銀行/工商銀行
開戶需要一個大陸電話號碼+回鄉證 所以要先去攪一個大陸number先開到
呢個方法就需要你每個月比月費養住個number, 請去第三個問題

只要有大陸戶口, 就可以開大陸支付寶同大陸微信支付
咁就可以喺任何嘅情況下都比到錢 基本上就暢通無阻
問題3:點開大陸電話?
去大陸搵緊電訊商開 最多人用最普遍嘅就係中國聯通
去深圳是但搵間分店 行入去話你係香港人想開個最平嘅計劃
咁佢就會同你搞
每間分店offer嘅plan都唔同 有啲就叫你68一個月 有啲就138一個月 所以可能要搵多幾間
而目前資料 最平嘅plan都要33蚊一個月 (羅湖口岸嘅聯通都有提供)
中移動比較貴唔好去
根據網友講法 33蚊嘅plan半年後可以轉做8蚊plan 但未factcheck到
另外提一提, 最好確認一下係有埋香港收到sms嘅功能 將來訂飛或者登入任何大陸apps會方便好多

另外香港中移動嘅一卡兩號都係可以上去開戶口嘅
但要拎張實名登記嘅證明書上去搞
問題4:唔開大陸電話得唔得?
如果你係經常上去玩 都係會開返個比較方便
因為好多大陸嘅app都需要大陸電話認證
例如美團同大眾點評(for 搵餐廳, 買coupon, book位等等),
call架滴滴都要大陸電話, 用12306買火車飛都係
用大陸攜程訂酒店亦可能平過用國際版Ctrip 同樣都要大陸電話
問題5:終於搞掂晒 上去玩有咩食啊?
其實只要係中國本土菜式, 性價比都高
例如牛肉火鍋, 北京填鴨, 新疆菜, 上海菜, 四川菜, 串燒等等
咁你緊係唔好上去食外國料理咁笨柒啦

歡迎補充
就係想睇呢啲
探魚食魚夠 其他唔洗試
有無食埋冰粉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞