深圳討論區

1001 回覆
99 Like 1051 Dislike
大陸不嬲垃圾
人所共知
下 黃梗係唔返啦
我藍到on9
你夠皇氣
你好黃但鍾意返深圳玩?
我返大陸一日 淨係send下相 WhatsApp下 開下百度map搵路
黃昏都用爆500MB
10GB應該去十幾日就爆
有冇人知
平係平咗 但星期六日都係要等60分鐘
要有質素就愛康健 要平就求其去福田羅湖搵間裝修四正嘅都冇死架喇

身邊班friend一樣
我用小程式買,買果時都話60分鐘,但明明鋪內人唔多,我行咗十分鐘就彈話有

黃 但入面有好多唔同類型嘅政治光譜
我都係
我好黃但喜歡吃藍店
我都係
我好黃但喜歡吃藍店
比個資訊集合大家

問題1:無大陸戶口 返大陸點比錢?
而家大陸99%地方都收電子支付 而且唔一定收cash
如果無大陸戶口 可以用alipay hk/wechat pay hk
呢個方式適用於「佢嘟你」 情況同喺香港7仔俾錢一樣
你開個code 佢嘟你個code
只要係一般商舖/餐廳 都會係佢嘟你 會自動兑返港紙

但如果係佢擺個code喺度 要你主動掃 咁就唔得(通常係小商戶/攤販/的士)
呢個時候唯有好柒咁比cash同做定心理準備比人白眼
----------------------------
問題2:咁點開大陸戶口?
方法1:去中銀香港分行直接開大陸嘅中國銀行戶口 大陸號碼都唔駛開 詳情請參閱
https://www.bochk.com/dam/crossborderservices/tc/gbaaccountopening.html
方法2:上去大陸分行開 一般香港人主要開中國銀行/工商銀行
開戶需要一個大陸電話號碼+回鄉證 所以要先去攪一個大陸number先開到
呢個方法就需要你每個月比月費養住個number, 呢個就請去第三個問題

只要有大陸戶口, 就可以開大陸支付寶同大陸微信支付
咁就可以喺「你嘟佢」嘅情況下都比到錢 基本上就暢通無阻
問題3:點開大陸電話?
去大陸搵緊電訊商開 最多人用最普遍嘅就係中國聯通
去深圳是但搵間分店 行入去話你係香港人想開個最平嘅計劃
咁佢就會同你搞
每間分店offer嘅plan都唔同 有啲就叫你68一個月 有啲就138一個月 所以可能要搵多幾間
根據網友講法 而家最平嘅plan都要33蚊一個月
歡迎疫情後開過電話plan嘅人分享一下邊間分店嘅plan係最平
另外提一提, 最好確認一下係有埋香港收到sms嘅功能 將來訂飛或者登入任何大陸apps會方便好多
問題4:唔開大陸電話得唔得?
如果你係經常上去玩 都係會開返個比較方便
因為好多大陸嘅app都需要大陸電話認證
例如美團同大眾點評(for 搵餐廳, 買coupon, book位等等),
call架滴滴都要大陸電話, 用12306買火車飛都係
用大陸攜程訂酒店亦可能平過用國際版Ctrip 同樣都要大陸電話
問題5:終於搞掂晒 上去玩有咩食啊?
其實只要係中國本土菜式, 性價比都高
例如牛肉火鍋, 北京填鴨, 新疆菜, 上海菜, 四川菜, 串燒等等
咁你緊係唔好上去食外國料理咁笨柒啦

歡迎補充
金光華間喜茶執左奈雪我覺得麻麻地

星期日想飲無左反而kfc仲喺度
喜荼係咪太貴 無人買

深圳食香港冰室 仲貴過香港
無套餐唔包野飲 一杯凍OT都二十幾
最簡單 去國貿站 金光華廣場一帶

大把連鎖食店

主餐:
探魚
太二酸菜魚
海底撈
潮泰牛肉店

麵包/飲品:
奈雪
喜茶

娛樂:
唱K

清吧 (晚上飲兩杯精釀啤酒 聽下駐場歌手唱歌 吸下水煙)
金光華間喜茶執左奈雪我覺得麻麻地

星期日想飲無左反而kfc仲喺度
喜荼係咪太貴 無人買

深圳食香港冰室 仲貴過香港
套餐唔包野飲 一杯凍OT都二十幾
冰室=香港來佬野
貴係正常
一碟牛既份量=香港兩三倍 但價錢係香港既一半
價錢其實係香港1/6 八合里一碟牛$30 蚊。香港一碟$200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞