太多遊客! 京都宣布:「巴士一日券」今年9月底停賣

177 回覆
97 Like 7 Dislike
why not?
當地人不滿
其實唔算係名正言順
聽落 好似 當地人唔歡迎遊客
咁咪更令人反感?
唔好講窄唔窄
以日本嘅習慣 停車先起身 坐好先開車
香港人去到仲要雙層實屌晒鬼
其實應該要執吓啲巴士路線
或者開闢新旅遊景點分散客源
鼓勵啲人去宇治飲抹茶 搭JR 我上次去宇治都唔見好多人
其實清水寺 金閣寺去一次就夠
伏見荷稻 嵐山 嗰啲都話叫靚
我本身好鐘意 衹園 上個月去已經面目全非 好撚嘈
赤柱條路咪仲窄
電纜個個地方幾十年次都有
係因為城市發展而拆
你下面有人講日本法例限制巴士高度
咁你京都府有需要咪同on田政府反映修改法例囉

要解決問題就要有改變嘅勇氣
改變就代表有啲人/團體嘅利益要犠牲
又想賺遊客錢又唔遷就遊客其實係講唔通的
自己睇, 另外再加上疫情令到靠觀光業既京都, 財政更不寛裕

https://travel.ulifestyle.com.hk/news/detail/36485/?utm_medium=share&utm_source=clipboard_share
啲泡菜狗最撚鍾意去關西
至少係一個客觀原因, 亦都係比較令人容易接受原因
而且想去京都唔會因為無左巴士一日券就唔去
唔通佢直接講話想搾多D油水所以先停賣
局長:關我撚事,我有專車接送
當年就算起條東西線地鐵都夠哂煩
每起一段路就發現一堆文物
要停工掘哂附近古物出嚟先繼續到

假如地鐵再近熱門景點啲
呢啲超支費用應該可以直接令京都政府到破產
其實車長都可以斟酌下 如果用12米低地台車都起碼載到70人 甚至歐洲橫街窄巷都照行13.7米
唔加巴士啲人就會消失咩
你咪又係要諗計比佢地走
一係冇巴士個個租46
hardsell咗茶之京都、海之京都等都好多年
但始終名氣遠遠唔夠金閣寺清水寺勁
通常D人都係去奈良餵鹿, 去東大寺行一轉, 而且唔少都係即日來回返去大阪
京都市區本身就有好多野睇, 金閣寺, 清水寺1/2/3年坂, 同埋去祇園行下
宇治除左食抹茶雪糕同平等院外, 真係無乜地方好去
去宇治, 不如去伏見稻荷大社影下相唔好
去叫雞
想屌架妹, 關西應該係全日本門檻最低地方
咁你地係唔係都去,咁梗係Cut 優惠啦,反正莫財。
疫前去過⋯淨係等巴士都等到on99
所以唔明京都做乜要9 月先取消,明日就Cut 啦。
事前準備 宣傳嗰啲唔使時間咩
預訂左嘅繼續俾人坐,即場賣就Cut 左佢,反正係唔係都要坐巴士
自駕
開多d班次行外圍
全部車塞晒喺果幾條主要道路,唔塞死就奇
其實好難改
電線問題都唔係最大
反而天橋的問題大得多
香港成功用到雙層巴最大原因
係英國一早發明咗雙層電車
天橋的標準好早就改左雙層行到
香港的標準基本上都跟英國
所以除左一條加列山道天橋
全港無乜地方行唔到雙層
基本上一改就好易
當年只係拆晒唔夠高既招牌
剪下樹就得
點解唔整雙層巴士?
驚左痴漢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞