太多遊客! 京都宣布:「巴士一日券」今年9月底停賣

177 回覆
97 Like 7 Dislike
其實租單車玩仲方便
又有風景睇
其實只得巴士去到既地方唔多, 不過一定係唔方便
坐電車要上上落落又要行一段路
而且又唔係唔可以搭, 只係再無巴士一日券俾你任坐而已

好多其他縣都係推單車

都唔識攪

有都解決唔到問題
遊客專線, 你係唔會想坐
之前去河口湖, 我就係買左巴士pass
呢D遊客專線班次好撚疏, 而且尾班車好撚早
我寧願佢認咗佢我想加價

係福知山市的我表示京都 都唔係好多人姐
京都好多地方都得巴士,地鐵根本就去唔到咁多地方
冇一日券淨係左京區啲景點就已經搭窮你
以前住京都,出入都係巴士單車同行路為主
冇問題,都係會照去
最多咪搭的士

幾多錢都願意去日本消費
去過兩次京都,無一程可以有位坐。人貼人咁企。迫到
多唔多野行。除咗個城同城下町仲有無其他景點。 個鴨肉鍋好似好正咁
日本企業要加價, 都要出黎鞠躬道歉
何況係各地政府
再加上佢地需要國際旅客去日本消費, 尤其係京都已陷破產邊緣
之前景點就已經要加價, 無一個合適理由去cut巴士一日券
佢地怕會造成壞觀感, 所以用當地人不滿作理由, 就名正言順
你不如話轉晒雙層
幾年前暑假去過,京都d路好塞車吓
仲有日本巴士同英國都係一樣行得好慢 (50公里內嘅速度)
唔會好似香港咁喺彌敦道飛
仲有仲有,日本同英國嘅巴士都要找錢
歐洲教會大把錢點同,尤其英格蘭同蘇格蘭,政教合一

聖誕去咗愛丁堡個st Giles Cathedral,真係好靚,都係免費
好過英國好多啦
明明誤咗點都照停低唞屌佢
一係就未夠鐘已經飛咗站
https://www.youtube.com/watch?v=scscKoXWAlA
所以日本人黎香港坐巴士嚇死佢地
我反而係日本坐巴士俾佢地嚇撚死, 落山條路又斜又窄
我坐係窗邊位, 真係見到同路邊得果少少位
稍為跣一跣, 成架車就會飛落山, 所有人就係咁先

果一刻, 我終於明白立花祐一坐藤原文太車時感受
上次去京都,都係坐私鐵同JR多
雙層巴士唔駛諗, 路窄又多電纜
日本法例限制車輛高度3.8M,城市雙層巴士好難造到咁矮(香港係4.4-4.5米,山頂特別造4.17米)
笑死
「財政危機原因 地下鐵」
櫻花季去過 除咗一大清早啲時間 搭巴士真係崩潰
DLLM
行路仲快過坐巴士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞